:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 18. 14:58

Átcsoportosítja chipset-fejlesztőit az NVIDIA

Az NVIDIA egy ideje tudatosan leépítette chipset-üzletágát és helyette olyan új területekre koncentrál mint a mobil eszközökbe szánt Tegra, amely ugyan egyelőre kevés bevételt hoz, de nagy növekedési potenciállal bír.

Az NVIDIA megerősítette hogy összevonta az alaplapi chipkészleteket és a Tegra mobil rendszerchipet fejlesztő részlegeit, így egy több mint 600 mérnökből álló csapat jött létre, amelynek feladata a Tegra útjának egyengetése lesz.

A processzorgyártók komplett platformok felé fordulásával, a különféle rendszerfunkciók (memóriavezérlő, I/O, újabban grafika) processzorba költözésével egyre gyengült a klasszikus chipsetgyártók piaci szerepe, amelyet erősített az is, hogy az Intel megtagadta riválisaitól a QPI licencet, így azok nem tudnak a Nehalemmel és újabb lapkákkal kompatibilis chipkészleteket gyártani. Az NVIDIA ugyan bíróságon vitatja a döntés jogosságát, de a vállalat láthatóan tisztában van vele, hiába nyer a tárgyalóteremben, a piacon akkor sem teremhet sok babér az alaplapi chipkészleteinek, ez már távolról sem az a piac mint amelyre a vállalat az évezred elején nForce-szal belépett.

A cég saját bevallása szerint a legnagyobb növekedési potenciált jelenleg a mobil eszközökbe szánt integrált rendszerchipek jelentik, mégpedig a Tegra révén. A Tegrák \"system on a chip\" (SoC) lapkák, ami végeredményben annyit tesz, hogy a processzor és a chipkészlet is egyetlen szilíciumon található. Mivel a Tegra az ARM-tól licencelt, standard processzorarchitektúrát használ, a piacon az NVIDIA azzal tudja megkülönböztetni magát, ha a \"körítésre\" koncentrál, ami a klasszikus chipkészlet által betöltött funkciókat jelenti, vagyis az I/O műveletek kezelését, a hangot, a grafikát.

A tavalyi CES-en debütált a legújabb generációs Tegra, a világon elsőként tartalmaz két darab 1 gigahertzes ARM Cortex A9 processzormagot, emellett egy GeForce grafikus mag is került bele. A chipben több dedikált egység található olyan funkciók gyorsítására mint a képfeldolgozás, a videolejátszás vagy éppen a videotömörítés. A lapkát a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel, ennek köszönhetően nemcsak miniatűr és olcsó, de fogyasztása is alacsony marad: a cég 16 óra HD-videózást vagy 140 órányi zenehallgatást ígér egy feltöltéssel egy 5 hüvelykes tableten, 2000 mAh kapacitású akkumulátor használata mellett.

A Tegra által megcélzott piac erőteljesen fejlődik, többek között az Apple iPad-hez hasonló tabletek, illetve más, mobil multimédiás eszközök, videolejátszók révén. Érthető, hogy az NVIDIA igyekszik erre a területre csoportosítani erőforrásait a kihalóban levő chipset-üzletágtól. Új nForce lapkával A vállalat legújabb chipkészlete, az ION2 sem igazi chipkészlet már, csupán egy dedikált grafikus vezérlő az új Intel Atomhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.