Szerző: Koi Tamás

2010. március 18. 07:43

Kapható az első 3D-s Blu-ray lejátszó

A tengerentúlon a boltokba került az első, 3D-s képi megjelenítést támogató Blu-ray lejátszó. A Samsung készülékét idén több újdonság követi majd, de nem mindenkinek kell új Blu-ray lejátszót vennie a 3D-s élményhez.

Noha a Samsung BD-C6900 lejátszó már a múlt héten bekerült az Amazon internetes webáruház, illetve más amerikai kereskedelmi láncok előrendelhető választékába, a készülékből csak a héten váltak elérhetővé az első raktárkészletek - ezzel egyszersmind új korszak kezdődhet az otthoni mozizás történelmében.

Az Amazonnál 400 dollárba kerülő készülék ugyanis egyike az első, kereskedelmi forgalomban kapható otthoni Blu-ray lejátszóknak, melyek támogatják a 3D-s kiadványokat, így a megfelelő televízióhoz csatlakoztatva a moziban tapasztalt háromdimenziós képhez hasonló élvezetet nyújthatnak a felhasználóknak. A lejátszóhoz kiegészítésként egy 55 hüvelykes 3D-s LED TV-t ajánl az Amazon, a készlet potom 3370 dollárért, vagyis napi árfolyamon átszámítva körülbelül 640 ezer forintért hazavihető.

\"\"

A Samsung lejátszójának működéséhez elengedhetetlenül szükséges 3D-s Blu-ray szabványt tavaly decemberben véglegesítették. Az új szabvány megalkotásakor fontos szempont volt, hogy teljes kompatibilitást nyújtson a napjainkban elterjedt hagyományos rendszerekkel, így a jelenlegi lemezeket minden további nélkül lejátsszák majd a 3D-s eszközök, illetve 3D-s lemezeket meg lehet majd nézni a régi lejátszókkal is, 2D-s módban. A rendszer alapjaiban az MVC (Multiview Video Coding) kodeket használja majd a sztereó kép előállításához - ez a kodek a jelenlegi lejátszók által alkalmazott H.264 AVC (Advanced Video Coding) kiterjesztése, és feladata lényegében az, hogy két forrásból hoz létre egyetlen videofolyamot.

A BD-C6900 tehát a hagyományos Blu-ray kiadványokkal is boldogul, emellett az internethez is csatlakoztatható, valamint saját, 1 gigabájt kapacitású háttértárral is rendelkezik, vagyis összességében megfelel a BD Live! rendszer kritériumainak.

A 3D-s Blu-ray mozizáshoz nem mindenkinek muszáj lecserélnie jelenlegi Blu-ray lejátszóját: A Sony már korábban megpedzette, hogy a 2006-ban bemutatott PlayStation 3 egy rendszerfrissítéssel megtanítható lesz a 3D-s Blu-ray szabványra - a cég korábban a BD-Live funkciót is így integrálta a konzol repertoárjába. Vélhetően a PlayStation 3 lesz az egyetlen olyan Blu-ray lejátszó hardver, mely szoftverfrissítéssel 3D-s lejátszási képességgel ruházható fel.

A 3D-s lejátszó vásárlást mindenesetre nem érdemes elsietni - nem csak az árak miatt. Egyelőre sehol nem kapható a szabványt kihasználó egész estés mozifilm, és idén alig néhány ilyen - zömében animációs mozi - megjelenése várható. A térhatású mozikban taroló Avatar speciális, 3D-s Blu-ray változata James Cameron rendező szavai szerint csak valamikor idén év végén kerülhet forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról