Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 12. 14:59

Darabokban értékesebb a Novell

Amennyiben az Elliott Associates sikeresen végrehajtja a Novell felvásárlását, valószínűleg darabonként kiárusítja a céget, írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Az egykor a hálózati piacot uraló szoftvervállalat jövője bizonytalanná vált.

Évek óta rendszeresen felreppentek pletykák, hogy a Novell felvásárlási célpont lenne, azonban március elejéig ezek csak pletykák maradtak, konkrét vevő sosem jelentkezett. Március 2-án aztán a 16 milliárd dollár felett diszponáló Elliott Associates befektetési alap váratlanul ajánlatot tett a cég papírjaira, darabonként 5,75 dolláros áron. Az Elliott Associates január óta folyamatosan vásárolta a Novell-részvényeket és március elejére a legnagyobb tulajdonossá vált a cégben, bár így is csak 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Értékes vállalat...

A bejelentés nyomán az árfolyam 6 dollár fölé emelkedett, jelenleg 5,8 dollár körül mozog, ami 2 milliárd dolláros kapitalizációt jelent. A szoftvercég piaci értéke az akvizíciós ajánlat előtt 1,6 milliárd dollár volt, azonban ennek nagyját a felhalmozott 1 milliárd dolláros készpénzállomány tette ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Elliott lényegében 1 milliárd dollárért juthat hozzá a vállalathoz.

A Novell igazgatótanácsa a jövő hét elején tárgyal az Elliott ajánlatáról. Az elfogadás a jelenlegi árfolyam fényében valószínűtlennek látszik, az igazgatótanács szinte biztosan magasabb árat kér majd, ha egyáltalán hajlandó tárgyalásba bocsátkozni az Elliottal. Kérdéses persze, hogy egy esetleges elutasításhoz miféle érvelési alapot képez majd a vezetőség, és hogyan győzi meg a részvényeseket, hogy ne fogadják el a felkínált árat. Mivel az Elliott nem szakmai befektető, ezért semmiféle stratégiai szinergiáról nem lehet szó, és így is 25 százalékos prémiumot kínált a társaság jelenlegi értékeléséhez képest, amivel a részvényesek megkapnák a válság előtti árfolyamot (a Novell papírjai utoljára 2008 nyarán, a pénzügy krízis robbanása előtt értek ennyit).

A hálózati operációs rendszerek piacát egykor toronymagasan vezető, majd a Windowszal szemben alulmaradó Novell az elmúlt években számos felvásárlást hajtott végre, hogy erősítse új stratégiáját, amelynek célja, hogy integrált szoftverinfrastruktúra-szállítóvá váljon. A cég többé nem a NetWare-től, hanem a SUSE Linuxtól, a PlateSpin és ZENworks felügyeleti termékektől, azonosság- és hozzáféréskezelési megoldásoktól, a Sentinel biztonságfelügyeleti terméktől, valamint a Business Objects szolgáltatásfelügyeleti megoldásoktól várja sorsának jobbra fordulását, egyelőre sikertelenül.

A cég az ezredforduló óta összesen 17 felvásárlást hajtott végre, azonban az új területekre, piacokra való belépéssel sem tudta ellensúlyozni a NetWare peremre szorulását. Hiába akvirált szakadatlanul a Novell, a bevételeinek olvadását nem tudta megállítani, az új üzletágaknál képtelen volt megfelelő ütemű bővülést elérni. Folyamatos zsugorodása ellenére továbbra is a NetWare a legtöbb bevételt (és profitot) termelő terméke a cégnek, pedig 2008 óta leállt a kód fejlesztése, és 2010. március 7-én véget ért a mainstream támogatás is és a kiterjesztett ciklusba került át.

A Novell pénzügyi teljesítménye (millió USD)
\"\"

Az új területeken elért növekedés pedig még nem elegendő ahhoz, hogy a NetWare kapcsán befolyó forgalom csökkenését ellensúlyozza. A vállalat forgalma apad, miközben eredménye a nyereséghatáron táncol. A cég utoljára 2004-ben tudott jelentős profitot elérni, amikor a Microsoft közel félmilliárd dollárt fizetett ki egy jogvita lezárásaként, ez tiszta nyereségként jelentkezett a könyvelésben.

Itthon jól megy a szekér

A Novell Magyarországon a válság és az informatikai piac csökkenése ellenére jó évet zárt tavaly. Az IDC becslései szerint a magyar szoftverpiac 2009-ben 5,5 százalékkal zsugorodott, eközben a Novell forgalma (dollárban számolva) több mint 7 százalékkal nőtt.
A cég stratégiai területein egyaránt jelentősen bővülő forgalmat ért el, a Linuxszal kapcsolatos bevétele 60 százalékkal ugrott meg, a rendszerfelügyelet terén 22 százalék, a biztonság terén 21 százalék volt a növekedés. Szittya Tamás, a Novell Magyarország vezetője idén 5-10 százalékos bevételnövekedést vár a továbbra is gyengélkedő informatikai piacon.

A stratégiai hibák közé tartozhat, hogy a Novell az évek során nem épített ki erőteljes szolgáltatási tevékenységet, amely képes lett volna diverzifikált portfóliójának összefogására, és a töredezett szoftverfejlesztések a piac számára releváns, eredményes tálalására. A Novell 2001-ben megvette a Cambirdge Technology Partners szolgáltatócéget, amelyből létrejött a szolgáltatási üzletága. 2008-ben ezt azonban leválasztotta, miután 2006-ban megszabadult Celerant Consulting nevű tanácsadó leányvállalatától is.

...de darabokban még többet ér

Hogy pontosan mit akar az Elliott a Novelltől, vagy inkább a Novell-lel, egyelőre nem tudni. Egy a céghez közeli, magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva a Bloomberg azt írta, a befektetési alap a Novell tulajdonosaként valószínűleg leválasztaná a NetWare-üzletágat, illetve a SUSE Linuxszal foglalkozó részlegnek is vevőt keresne. Hogy ki vagy kik lehetnek a vevők, egyelőre nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a Novell birtokában értékes technológiai portfólió van, beleértve a második legnagyobb kereskedelmi Linux-disztribúciót (SUSE Linux), illetve az azonosságkezelési és biztonsági megoldásokat. Az Elliott közleményében ugyanakkor kategorikusan cáfolja hogy feldarabolásra készülne. A cég \"birtokolni szeretné a Novellt\" és \"egyáltalán nem szándékozik eladni egyik üzletágat sem\".

Mégis, a legtöbb iparági vélemény szerint a Novell végzete a feldarabolás lesz. A távközlési szektorra és szoftverpiacra szakosodott elemző- és tanácsadócég, az Ovum előrejelzése szerint a cég értékesebb darabokban mint egyben, sok informatikai vállalat (pl. Cisco, CA, IBM, SAP, VMware, Oracle, HP) számára lehet vonzó a Novell egy-egy része, de nem az egész. \"Valószínűleg arra várnak, hogy az Elliott Associates szétszedje a Novellt, hogy aztán megkaparintsák az őket érdeklő részeket.\" A SUSE Linuxra az IBM-et látja a legesélyesebb vevőnek, az azonosságkezelési portfóliót pedig a CA kezében képzeli el az Ovum, amely azt a forgatókönyvet is felveti, hogy végül maga a Novell igazgatótanácsa dönt úgy, hogy feldarabolja a céget. Ekkor az egyes részlegek eladásából befolyó összeg a saját részvényeseit gazdagítaná és nem az Elliott tulajdonosait.

\"Véleményem szerint a Novell szabadalmi portfóliójára vagy szellemi tulajdonára hajt az Elliott. A UNIX-szal kapcsolatos jogokra vagy ilyesmire\" - írja egy blogbejegyzésben Brian Profitt, a Linux Today magazin korábbi főszerkesztője. \"Bármit is akarnak, nem hiszem hogy a Novell túléli azt a boncolást, amire akkor kerül sor, ha ez a felvásárlás végbemegy.\" Hasonlóan borús jövőt lát a Novell előtt Matt Asay, a Canonical operatív igazgatója is. \"Az Elliott egy olyan befektetési cég, amely leginkább a kongói államadósság körüli üzleteiről híres és nem a technológiai kötvényeiről és valószínűleg máris kutatja a Novell különféle részlegeinek lehetséges tulajdonosait.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról