:

Szerző: Koi Tamás

2010. március 11. 16:23

Tapasztalat hiányában értékeljük a digitális átállást

Egyre többen tévéznek valamilyen digitális adástovábbítási rendszert használva. A földfelszíni sugárzású digitális tévé hiába egyre népszerűbb, részesedése még statisztikai hibahatáron belül mozog.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság megrendelésére, az Ariosz Kft. által készített felmérés szerint a legtöbb magyarországi háztartás kábeltévén keresztül jut tévéadáshoz, a mintegy 4 millió háztartásból 2,392 milliónál érhető el  így az adás. A kutatásból is visszaköszönnek az NHH által korábban közzétett tévés gyorsjelentésben szereplő arányok, mely szerint az egyedi műholdas platformok és a szoba-, valamint tetőantennás földfelszíni televíziózás részesedése folyamatosan csökken a fizetős műholdas szolgáltatások és az IPTV javára.

A kutatásból kiviláglik, hogy 820 ezer háztartásban még elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vétel, ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos csatornákat csak ilyen módon érik el. Bár az analóg adókat jövőre lekapcsolják, ezeket a háztartásokat egyelőre nem sikerült tömegesen átállítani a DVB-T vételre: tavaly szeptemberben egy másik kutatás szerint még csak negyvenezer háztartásban álltak át DVB-T rendszerre, vagyis a platform részesedése egy százalék körül mozgott, bár ez az arány év végére valamelyest javulhatott az Antenna Hungária szolgáltatáslefedettség-növelése és az intenzív kampány hatására.

Bár a digitális tévés platformok valamelyikét használó háztartások aránya tavaly év végére 26 százalékra nőtt, a földfelszíni sugárzású digitális televízió iránti csekély kereslet alapján meglepő, hogy az Ariosz szerint a digitális átállás megítélése javult: a korábbi 44 százalékkal szemben tavaly ősszel már a lakosság 49 százaléka ítélte meg pozitív módon a folyamatot. Ennek ellenére a váltásra kötelezettek körében ennél lényegesen több volt az elégedetlenek száma, jóllehet ez elsősorban annak tudható be, hogy a felnőtt lakosság 34 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy a jövőben fizetni kell majd az eddigi ingyenes csatornákért.

Az analóg sugárzás 2011 végén történő leállásáról egyébként a felmérés szerint nagyjából 4,6 millióan tudnak, és 3,4 millióan hallottak arról, hogy az ország egyes területein már jelenleg is fogható a digitális adás. Ma már minden második felnőtt tisztában van azzal, hogy a régi készülékek esetében dekóder kell a digitális földfelszíni adás vételéhez, azonban a dekóder nélküli vételre alkalmas televíziókészülékeket a felnőtt lakosság fele, míg az elsődlegesen érintettek háromnegyede nem tudja behatárolni.

Az Antenna Hungária ingyenes DVB-T szolgáltatása, a MinDig TV tavaly viszontagságos évet zárt, a csatornaválasztékból sokáig hiányoztak az országos kereskedelmi televíziók és az MTV két közszolgálati adója. A szolgáltatót a hiányosságok miatt tavaly októberben végül el is marasztalta az NHH. A MinDig TV szolgáltatás lakossági lefedettsége a szerződésben vállalt feltételeknek megfelelően 88 százalékra nőtt tavaly decemberben, idén év végére pedig 94, 2012-re 96 százalékosra nő a lefedettség.

A digitális szolgáltatások lefedettségi aránya azért lényeges, mivel a digitális átállásról szóló törvényben megszabott céldátumra (2011. december 31.) a lakosság minimum 94 százaléka számára rendelkezésre kell álljon valamilyen digitális platform. Ez a feltétel már idén teljesülhet, azt ugyanakkor egyelőre nehéz megítélni, hogy átállás idejére a mostani 820 ezerből hány háztartás marad az ingyenes földi sugárzású rendszernél, és hányan térnek át valamelyik másik, fizetős platform használatára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.