Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 11. 10:27

Elrajtolt az Intel első hatmagos asztali chipje

A San Franciscóban a héten zajló Game Developers Conference rendezvényen az Intel bejelentette első hatmagos asztali processzorát, a Core i7-980X Extreme Editiont. A munkaállomásokba és szerverekbe tervezett Gulftown azonban játékok alatt nemigen tudja megmutatni képességeit.

A Gulftown kódnevű lapka a vállalat legmodernebb, 32 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási eljárásával készül. Hat magja a Hyper-Threading révén tizenkét programszál párhuzamos futtatására alkalmas, ezek hatalmas sávszélesség-igényét háromcsatornás DDR3 memóriavezérlő próbálja meg kielégíteni.

A Core i7-980X Extreme Edition magonként 256 kilobájt másodszintű és 12 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A több mint 1 milliárd tranzisztorból álló, 248 négyzetmilliméteres területű processzor órajele 3,33 GHz, amely turbo módban 3,6 GHz-ig emelkedhet. A chip maximális fogyasztása (TDP) 130 watt. A processzor a Westmere-generáció által támogatott összes utasításkészletet tartalmazza, vagyis az AES-titkosítási műveletek hardveres gyorsítását támogató utasításokat is.

\"\"

Az új Extreme Editiont az Intel játékosoknak szánja, de a Prohardver tesztje alapján ezen a területen semmilyen előnyt nem biztosít, mivel a videojátékok képtelenek kihasználni a párhuzamosságnak ezt a szintjén. Amelyik területeken villog az i7-980X Extreme Edition, az a multimédiás feldolgozás, azaz a videoszerkesztés, -vágás és tömörítés, illetve a 3D renderelés, vagyis a munkaállomások tipikus feladatai. A játékokban mutatott teljesítmény lényegében nem különbözik sokban a Core i7-870 által mutatottól, derül ki a Prohardver által közzétett eredményekből.

Az AMD legerősebb chipjére, a Phenom II X4 965-re megalázó csapást mér az i7-980X EE, amely alapján nem sok jóra számíthat a második legnagyobb processzorgyártó a jövőre nézve, amikor megjelennek hatmagos (Thuban) asztali chipjei. A benchmark eredmények alapján úgy tűnik, a hatmagos Phenomok legfeljebb a négymagos Intel chipeket tudják majd megközelíteni teljesítményben, miközben előállítások a nagy méret miatt drágább lesz, ellenben olcsóbban kell őket adnia az AMD-nek, hogy versenyképes maradhasson.

A Gulftown alapvetően egy munkaállomásokba és szerverekbe szánt processzor, amely március végén kerül piacra Xeon márkanév alatt. Az egyfoglalatos rendszerekbe szánt lapkák Xeon 3600-as, a kétutas gépekbe szánt változatok Xeon 5600-as sorozatként lesznek elérhetők. Ilyen formában már sokkal nagyobb jelentőségük lesz, asztali processzornak, játékra teljesen felesleges megvásárolni a 999 dolláros listaárú Core i7-980X Exterme Editiont.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról