:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 10. 17:44

Harmatgyengén indul az új magyar kereső

Nem túl sok sikerélménnyel kecsegtet ma webkeresőt fejleszteni a magyar piacon, mégis újabbnál újabb próbálkozások látnak napvilágot. A Szörcs.hu után a Bluu is a nyilvánosság elé lépett, de első ránézésre még nagyon béta.

Egy webes keresőt az tesz sikeressé, ha gyorsan és egyszerűen ad releváns találatokat. Egy-egy keresőkifejezés begépelése után az algoritmusoknak a rendelkezésre álló adathalmazból ki kellene találnia, hogy mit szeretne a monitor előtt ülő. Egy magyar keresőnek annyival van nehezebb dolga a Google-nél, a Bingnél vagy másoknál, hogy leginkább a magyar nyelvű tartalmak közül kellene válogatnia, a magyar nyelv szintaktikája pedig nehéz. A toldalékolás a legnagyobb falat, de a szinonimák, eltérő írásmódok, egybeírás-különírás is nehezíti a találati lista pontossá tételét.

Magasan van a léc

A Bluu azon felül, hogy szeretne a fentieknek megfelelni, további hasznos funkciókkal gazdagította a keresőjét. Az elképzelés szerint a felhasználó kezdőlapja a Bluu, s innen érhető el tucatnyi extra funkció. A Google esetében ez nagyon jól működik is, egyszerűbb számolásokhoz, mértékegységváltáshoz, valutaváltáshoz és számtalan egyéb feladathoz az amerikai kereső tökéletesen használható. Ha egy hazai szereplő ugyanezt tudja, akkor még nem ért el semmit. Borítékolható, hogy az ezrek által fejlesztett Google-höz képest ezeket rosszabbul tudja csak ellátni egy néhány ember munkájából létrejövő szolgáltatás.

\"\"

Ha viszont képes a listába olyan helyi, csak Magyarországon érdekes funkciót, vagy a Google-ben  nem elérhető funkciót beépíteni, amire valóban szüksége van hazánk netezőinek, akkor érdemes foglalkozni vele. Ilyen lehet a menetrend, amihez elegendő beírni a keresőmezőbe az indulás és az érkezés helyét, illetve a választott járművet és máris a kérdéses menetrend ugrik fel. Ugyanígy ha egy autómárka vagy modell nevét írjuk be, akkor a rendszer ezt felismeri és a Használtautó.hu adatbázisából jeleníti meg évekre bontva az aktuális ajánlatokat, mellette pedig a szaksajtóban megjelent teszteket, cikkeket is felsorolja időrendben.

Commander mód

Érdemes még az extrák között megemlíteni az elméletileg 10 nyelven beszélő szótárat, az úgynevezett \"commander\" módot, az árukeresőt és a tévéműsort is. Ha egy televíziócsatorna nevét írjuk be, akkor a találatok előtt megjelenik az aktuális műsor, ha egy ismert webes szolgáltatás nevét írjuk be, akkor a commander mód révén átugrik automatikusan oda, anélkül, hogy a böngésző címsorába kellene beírni a címet. A lista egyelőre kevés szolgáltatást ismer, illetve automata módban idegesítő lehet, ha valaki adott esetben inkább tényleg keresne.

\"\"

Városok neveire a kereső az alapinformációkat, Wikipedia-bejegyzést dobja felülre, illetve az aktuális időjárást jeleníti meg. Fontosabb fogalmaknál szintén kiemelt dobozt kap a Wikipedia odavonatkozó szócikke, illetve az aktuális hírek közül is mazsolázhatunk. Igaz, relevancia szerinti válogatást nem, csak egy egyszerű, RSS-alapú listát kapunk, ami helyett már inkább érdemes egy igazi RSS-olvasót használni.

Sok helyen csalódást okoz

A funkciók teljes listája a Bluu ezen oldalán található meg, s érdemes játszadozni is a keresővel egy keveset, ha már az oldalon járunk. Hamar ki fog derülni, hogy a példaként felsorolt fogalmakkal a funkciók nagyon jól működnek, de ha olyan keresőkifejezést sikerül begépelni, amire a fejlesztők nem gondoltak, akkor baj lesz. Mivel a Bluu már nyilvánosan elérhető béta fázisban van, ezért nem rosszindulatú dolog szidni ilyen hibákat. Ugyan a felhasználói visszajelzéseket nézegetve sok-sok pozitív visszajelzés is születik, ami nem véletlen. A funkciók alapkoncepciói mind jók, ötletesek és kreatívak, csak a hibák nehézzé teszik a mindennapi használatot. A HWSW-nek a fejlesztők elmondták, hogy a kereső jelenleg csökkentet módban fut, ami negatívan befolyásolja a funkciók működését is.

\"\"

Az időjárás szót begépelve például azt kaptuk, hogy az időjárás egy \"román nyelvű szó, jelentése timp\". A kedves szó a kereső szerint szintén románul van, azt jelenti, hogy drag. A fordító funkció általában működik, de nagyon sok szónál nyoma sincs a szótárnak, így viszont értelmetlen használni. A Sztaki szótár vagy akár a Google Translate ezerszer egyszerűbben és hatékonyabban fordít nekünk szavakat, kifejezéseket.

Nem egészen érti

Más funkcióknál is érezni a kezdetlegességet illetve a csökkentett módot. Sok helyen a szövegek kilógnak a dobozból, a parancsok nem működnek, a lakóhely beállításának pedig egyelőre semmi értelme. Ez utóbbinak az oka, hogy a helyfüggő keresés egyelőre nincs bekapcsolva, ez csak később mutatkozik be. Így ha valaki beír egy üzlettípust és egy helynevet, akkor többnyire gyűjtőoldalak, lap.hu oldalak és cégkatalógusok használhatatlan oldalait kapja találatnak, néha az első 10 találatból 2-3 releváns, de nagyon válogatni kell. A Bluu ugyan azt állítja, hogy magyarok fejlesztették, ezért érti mit szeretnénk, a képkereső mégsem nem tud különbséget tenni  Eger és az egér között (mindkét kifejezésre azonos találati listát ad), ugyanez a helyzet a veres-véres-verés trióval, igaz az ökör-ókor, sor-sör akadályokat már megugorja. Azért az ókor találati listáján is ott figyel néhány bocifej.

\"\"

Az oldal arculata alapjában véve szép, de nagyon sok helyen szétesett, kidolgozatlan, üres. A navigációs oldal például egy fehér űrben hozza be egy méretezett dobozban a Google Maps-et, ahelyett, hogy valóban áttenne a Maps oldalára. A normál szöveges kereséseknél a rendezés elve nem mindig tűnik logikusnak, s nem feltétlenül lehet érezni a hazai többletet a Google vagy akár a Bing találati oldalával összehasonlítva. Néhány tucat tesztkeresés után, melyet a két nagy konkurens és a hazai másik kis szereplő, a Szörcs.hu motorjával is megpróbáltunk, azt lehet mondani, hogy nagyon ritka esetben volt jobb a Bluu találati oldala a többiekénél, de legtöbb esetben gyengébb.

A fejlesztésnek természetesen még az elején jár a Bluu, kicsit korai talán a nyilvános rajt. Amennyiben a strukturális és dizájn problémák nem rontanák az összképet, akkor a találatok és a funkciók gyengélkedése kevésbé tűnne fel, így viszont minél több funkciót próbál ki az ember, annál jobban az az érzése lesz, hogy a Google sikeres szolgáltatásainak klónozásában itt valami félresikerült. Alapos tesztelés és finomítás után lehet belőle még jól használható kereső, de addigra elmúlik az újdonság varázsa. Egy olyan erős ellenfél mellett, mint a Google, egy startupnak általában csak egy dobása van. Ha valaki egy félkész, sok helyen lyukas termékkel rukkol elő, akkor másodjára már a legtöbb felhasználó érdeklődését nem kelti majd fel.

Kár

Sajnálatos, hogy csalódást okozott a Bluu, mert az előzetes alapján nagyon is pozitív kép alakult ki róla, s nem ártott volna, ha még tovább színezi a hazai keresőpalettát. A következő néhány hónap kritikus lehet a kereső életében, s ha sikerül rendbe rakni a dolgokat, akkor csak a felhasználók  kegyein múlik a siker. Jelentős bázist gyűjteni viszont nehéz, arról pedig nem is volt még szó, hogy milyen üzleti modell kerül a találmány mögé. Ha a Bluu erőre kap és a gyerekbetegségeit kinövi, mindenképp visszatérünk rá.

Update: A fejlesztők csütörtök reggel Twitteren jelentették be, hogy 20 kisebb és 2 nagyobb hibát máris kijavítottak. Ígéretük szerint válaszolnak minden hibabejelentésre, amint megoldják az adott problémát és természetesen a továbbiakban is várják a visszajelzéseket. A cikkben említett hibák az induláskori 2010. március 10-i állapotokat tükrözik, a folyamatos javításoknak köszönhetően ezek egyre nagyobb részével élőben a felhasználók már nem fognak találkozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.