Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 10. 14:49

A Fujitsu szállította Japán legerősebb szuperszámítógépét

Átadták Japán leggyorsabb szuperszámítógépét, a Fujitsu által szállított, 186 teraflops teljesítményű gépet atomenergetikai kutatások támogatására vetik be.

Az évente kétszer, utoljára tavaly novemberben frissített Top500 listán jelenleg a 19. helyet foglalja el a Japán Atomenergia Ügynökség (JAEA) által üzemeltetett gép, amely az ország leggyorsabb szuperszámítógépe, és egyben a legnagyobb teljesítményű számítógép, amelyet polgári atomkutatásban használnak. A Top500 lista élén számos olyan rendszer található, amelyet nukleáris kutatások támogatására hoztak létre az Egyesült Államokban, azonban ezek zöme katonai célokat szolgál.

Az ország legerősebb gépe

A Fujitsu által szállított rendszer érdekessége, hogy hibrid felépítésű, x86 és SPARC chipeket egyaránt alkalmaz. A számítási kapacitás gerincét egy 2132 csomópontot tartalmazó fürt alkotja, amely kétfoglalatos Primergy BX900 blade szerverekből áll. A BX900 az egyik legnagyobb teljesítménysűrűségű blade rendszer a világon,egy 10U magas keretbe 18 darab gép fér el. A szuperszámítógép a fürt négymagos Xeon chipek révén több mint 17 ezer processzormag erejét hasznosítja.

A Primergy BX900 rendszerhez kapcsolódik egy 300 darab FX1 csomópontból álló fürt, amely ugyanennyi 2,52 GHz-es Fujitsu SPARC64 VII processzort jelent. Az FX1 a Fujitsu teljesen saját fejlesztésű, kimondottan mérnöki-tudományos célra szánt szervere, amelyet Japánon kívül nem is forgalmaznak, s a cég weboldalán sem érhető el róla sok információ. A hírek szerint az FX1-fürtöt alkalmazásfejlesztésekhez hasznosítja a JAEA. Emellett a szuperszámítógép része egy Fujitsu SPARC Enterprise M9000 szerver. Az adattárolásról 26 darab Eternus DX80 tároló gondoskodik. A komponenseket QDR InfiniBand interfész kapcsolja össze. A három szerverrendszer mindegyike a Fujitsu nagy teljesítményű  számítási köztesszoftverét, a Parallelnavit futtatja.

A Fujitsu közleménye szerint a mérnöki-tudományos világban etalonnak számító Linpack teszt szerint a szuperszámítógép teljesítménye 186 teraflops, azaz 186 ezer milliárd lebegőpontos művelet egy másodperc alatt. Ezt azonban pusztán a Primery BX900-akon mérték, vagyis a teljes rendszer kapacitása ennél még nagyobb is.

\"A szuperszámítógépek nélkülözhetetlenek az atomenergia-kutatásra és -fejlesztésre jellemző tudományos számításokhoz\" - mondta Toshio Hirijama, a JAEA számítástudományi vezetője. \"Meggyőződésem, hogy az új rendszerekkel korábban kezelhetetlennek tűnő műveleteket is el tudunk végezni. Ezzel az új géppel fejlesztjük a kódokat a 2012-ben üzembe állítandó következő generációs szuperszámítógéphez.\"

Japán visszavágyik az élvonalba

Japán az előző évtized közepén még szuperszámítógépes nagyhatalomnak számított az NEC earth Simulator révén, amely 34 teraflopsos teljesítményével 2004 tavaszán még a legnagyobb teljesítményű gép volt az egész világon. Az Egyesült Államok azonban nagyszabású szuperszámítógépes programokba kezdett attól tartva, hogy lemarad a világ mögött például a biotechnológia, az anyagtudomány vagy a fegyverkezés területén. Jelenleg a Top500 lista első tíz helyéből 8 rendszer amerikai.

Japán azonban nem adja fel, az országban 2005 óta fut egy projekt, amelynek célja egy 2012-ben üzembe álló új szuperszámítógép létrehozása. A Next-Generation Supercomputer Project célja a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének megépítése, a tervek szerint üzembe állításakor a gép 10 petaflops teljesítményű lesz, azaz  másodpercenként tízmilliószor egymilliárd lebegőpontot műveletet hajt végre, ami nagyjából hatszorosa a jelenlegi legerősebb gépének. A Projektből ugyan már kiszállt a Hitachi és az NEC, így a Keisoku (magyarul: tíz a tizenhatodik hatványon) nevű szuperszámítógép megépítése a Fujitsu feladata lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról