Szerző: Koi Tamás

2010. március 9. 11:40

Máris át kellett dolgozni böngészőválasztót

Egy hét sem telt el a Microsoft böngészőválasztó paneljének megjelenése óta, de a szoftvercégnek máris át kellett alakítania azt az algoritmust, mely a böngészők feltüntetésének sorrendjét szabályozta.

A Microsoft tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy változtatásokat eszközölt a múlt héten kiadott böngészőválasztó képernyő működésében. A cégnek az Európai Unióval kötött megállapodása alapján teljesen véletlenszerű sorrendben kellett volna megjelenítenie az alternatív böngészőket, az algoritmusba azonban hiba csúszott, így bizonyos böngészőket priorizált, míg másokat rendszeresen hátrébb sorolt.

A hibára még a múlt héten felhívta a figyelmet az IBM egyik rendszermérnöke, Rob Weir, aki a megjelenése után tüzetesebben is átvizsgálta a böngészőválasztó panel véletlen-rutinjának működését. A mérnök statisztikai számításai szerint az eredeti böngészőválasztó panel a legtöbbször Chrome-nak kedvezett, így a Google böngészője szerepelt a leggyakrabban a lista első három helyének valamelyikén. Ide egyébként az Internet Explorer 8-nak volt a legkevesebb esélye bekerülni, emellett a norvég Opera Software böngészője rendszeresen jobb helyet kapott, mint a Mozilla Firefox.

Bár a böngészők sorrendjének véletlenszerű meghatározása jelentéktelen lépésnek tűnhet, valójában rendkívül sok múlhat azon, hogy a képernyőn hol jelenik meg az adott cég terméke. A panel véleményezési szakaszában fontos kérdés volt, hogy az alternatív böngészők, melyek immár az Internet Explorer mellett egymással is versenyeznek a Microsoft közbenjárásával, milyen sorrendben tűnjenek fel. Az Európai Unió végül a böngészők véletlenszerű megjelenítésére kötelezte a szoftvercéget.

Az Európai Bizottság és a Microsoft tavaly decemberben, hosszas huzavona után egyezett meg arról, hogy a szoftvercég pontosan milyen formában is fogja a felhasználók elé tárni, hogy a Windows operációs rendszerekbe épített Internet Exploreren kívül milyen böngészőkkel internetezhetnek. A Bizottság az Opera Software panasza alapján a tavalyi év elején indított pert a Microsoft ellen azt állítva, hogy a cég az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényével visszaélve szerette volna monopolizálni a böngészőpiacot és illegálisan építette bele a Windowsba az Internet Explorert.

A böngészőválasztó panel magyar változata a múlt hét végén - csaknem két héttel az eredetileg tervezett időpont előtt - vált elérhetővé a magyarországi felhasználók számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról