Szerző: Koi Tamás

2010. március 4. 12:16

A hazai T-Mobile is teszteli az LTE-t

A magyar T-Mobile-nál is tesztelik a mobil adathálózatok következő technológiai lépcsőfokát, az akár 100 Mbps elméleti sávszélességet biztosító Long Term Evolution (LTE) technológiát

100 megabitre hajtanak

A Deutsche Telekom tulajdonában álló szolgáltató csatlakozott a több európai országban zajló átfogó, nagyszabású LTE-tesztelési projekthez. A cég a laboratóriumi teszteket már tavaly ősszel elkezdte, mostantól azonban éles körülmények közt, kísérleti kültéri bázisállomásokkal is vizsgálja a technológiában rejlő lehetőségeket, vagyis elkezdődött a szakma által tereptesztnek nevezett fázis.

A T-Mobile és az Ericsson szakemberei 2009 októberében Budapesten, a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE tesztrendszer kiépítését. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit építették fel, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. Az indulástól működő laborállomás segítségével a több lépcsős sebességnövelés első lépéseként január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség.

A több szakaszban, valós körülmények között felépített LTE-teszt során az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a kísérleti és az első generációs, kereskedelmi forgalomban már elérhető LTE-eszközök lehetőségeinek feltérképezése a fő cél - áll a szolgáltató nyilatkozatában. A teszt további fázisában a jelenlegi 3G rendszerénél négyszer nagyobb (20 MHz) sávszélességű rádiócsatornán az LTE-teszthálózaton várhatóan elérhető lesz a 100 Mbps maximális letöltési sebesség is.

Csak évek múlva indul élesben

A T-Mobile-nál úgy látják, hogy a technológia szélesebb körű elterjedése néhány év múlva várható, az addig rendelkezésre álló időben viszont lehetőség nyílik az NGMN (Next Generation Mobile Network) körébe tartozó LTE hálózati eszközök és végberendezések átfogó és teljes körű tesztelésére. A felkészülési időszakba a T-Mobile az Ericssonnal közösen végez többlépcsős vizsgálatokat, melyek kiterjednek a hálózat valós körülmények közötti működésére. A mostani, Ericssonnal közösen végzett teszt ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy a T-Mobile a svéd hálózatieszköz-szállítóval fog szerződni a kereskedelmi hálózat kiépítésére. Úgy tudjuk, hogy a versenyzők közt szerepel többek közt a Nokia-Siemens Networks, valamint a kínai Huawei is, mely egyre több szolgáltató beszállítói tenderét nyeri meg.

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom legalább másfél éve foglalkozik az LTE technológia tesztelésével. A cég 2008 szeptemberében végzett először publikus kísérleti tesztet Németországban, később pedig az ausztriai Innsbruckban indított nagyszabású tereptesztet. Az idei Mobile World Congress alkalmával a vállalatcsoport elsőként demonstrált olyan, több európai várost (Barcelona, Bonn, Innsbruck) összekötő teszthálózatot, melynek minden végpontja LTE-technológiával kommunikált.

Magyarországon mégsem a T-Mobile, hanem a Vodafone fogott hozzá először az LTE valós körülmények közti teszteléséhez. A brit tulajdonú cég tavaly februárban kezdte meg a tereptesztet Budapesten (a Vodafone a magyar főváros mellett még két európai nagyvárosban kezdett tavaly év elején teszteket). A Pannon február közepén jelentette be, hogy idén áprilisban kezdi meg a technológia tesztelését Budapesten és egy később megnevezendő vidéki városban. A Vodafone a Huawei-t, a Pannon a ZTE-t választotta a teszthálózat kiépítéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról