Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 3. 09:12

Feldarabolhatják a Novellt

Kétmilliárd dolláros készpénzes felvásárlási ajánlatot tett a Novellre a New York-i Elliott Associates tőkebefektetési alap, amely jelenlegi legnagyobb tulajdonosként beismerte, a szoftvervállalat stratégiaváltása csődöt mondott. Jöhet a feldarabolás?

A Novell jelenleg is legnagyobb (8,5%) tulajdonosa, az Elliott Associates tőkebefektetési alap 2 milliárd dolláros ajánlatot jelentett be az egykor szebb napokat is látott szoftverfejlesztő cégre. A részvényenkénti 5,75 dolláros készpénzes ajánlat 21 százalékkal magasabb a keddi záróárfolyamnál, azonban az ajánlat bejelentését követően a papírok értéke 6,15 dollárra ugrott.

Sikertelen stratégiaváltás

Az 1983-ban alapított és a NetWare hálózati operációs rendszeréről ismertté vált vállalat forgalma az elmúlt években folyamatosan csökkent, ahogy a NetWare elavult és kiszorult a piacról. A Novell ezt felismerve még a 2003 novemberében felvásárolta a német SUSE Linux-disztribútort, azonban az azóta eltelt évek sem bizonyultak elegendően a vállalat számára, hogy a NetWare-ből származó bevételeinek apadását a Linux térnyerésével ellensúlyozza. A Novell helyzetét rontotta, hogy munkacsoport-megoldásai is teret vesztettek a konkurenciával szemben.

2006-ben a Novell nagyszabású megállapodást írt alá a Microsofttal, amelynek értelmében a két vállalat számos területen együttműködik, emellett az egyezség részét képezte egy keresztlicencelési megállapodás, illetve a Microsoft vállalata, hogy ügyfeleinek a SUSE-t ajánlja, amennyiben azok Linuxot (is) szeretnének használni. A szabad szoftveres közösségben nagy vihart kavaró szerződés ugyan hozzájárult a Novell linuxos forgalmának emelkedéséhez, de a cég távolról sem tudott olyan gyorsan növekedni ezen a területen mint a rivális Red Hat, amely becslések szerint a kereskedelmi Linux-disztribúciók terén 66 százalékos részesedéssel rendelkezik már.

A Novell 2008-ban új stratégiát hirdetett, amelynek központjában a Linux, a biztonsági, illetve rendszerfelügyeleti termékek álltak, a NetWare és a csoportmunka-megoldások többé nincsenek a fókuszban. Biztonsági és rendszerfelügyeleti területen területen azonban számos felvásárlást hajtott végre a Novell, így került a vállalat birtokába például a Sentinel biztonsági eseménykezelő megoldás, a PlateSpin infrastruktúrafelügyeleti portfóliója, valamint a Managed Objects üzletiszolgáltatás-menedzsment eszközök.

A Novell pénzügyi teljesítménye (millió USD)
\"\"

\"Az elmúlt évek alatt a Novell felvásárlások sorával és stratégiai fókuszának megváltoztatásával próbált meg eltávolodni az örökségétől, jórészt sikertelenül\" - áll az Elliott Associates közleményében. \"Ennek eredményeképp a vállalat részvényei mindenféle mérték szerint jelentősen alulteljesítettek a tőzsdén.Több mint 33 évnyi befektetési tapasztalattal és számos sikeres technológiai akvizícióval a hátunk mögött úgy gondoljuk, az Elliott egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy a cég részvényeseinek a maximumot nyújtsa.\"

Mit hozhat a jövő?

A Novell jelentős készpénzállománnyal rendelkezik, a legutóbbi negyedév végén közel 1 milliárd dollárja volt, vagyis az Elliott lényegében féláron, 1 milliárd dollárért szerezheti meg a vállalatot, amelynek piaci értéke 1,65 milliárd dollár. A Novell a legutóbbi pénzügyi évében 862 millió dolláros bevétel mellett 212 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A szoftvercég hivatalos közleménye szerint megkapták az Elliott felvásárlási ajánlatát és a J.P.  Morgan pénzügyi tanácsadó bevonásával vizsgálják azt. Az igazgatótanács hamarosan tájékoztatni fogja a részvényeseket arról, javasolja-e az 5,75 dolláros készpénzes ajánlat elfogadását. Egyelőre nem tudni, az Elliott mit tervez a Novellel, de a legvalószínűbb forgatókönyvnek a feldarabolás, profiltisztítás és esetleg darabonkénti eladás látszik. Piaci elemzők szerint az Elliott ajánlata nyomán más, magasabb ajánlatok is befuthatnak a szoftvercég papírjaira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról