Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 3. 11:51

Rengeteg Windows 7-et adnak el

Elsöprő siker a Microsoft új asztali operációs rendszere. A Windows 7 tavaly október végén került az üzletek polcaira és máris 90 millió példányt értékesítettek belőle.

A Windows 7 végleges változata 2009 augusztusa óta érhető el, először csak a Microsoft partnereinél dolgozó fejlesztők, MSDN- és TechNet-előfizetők tölthették le az operációs rendszert, amely végül október 23-án jelent meg világszerte az üzletekben. A termékből már 90 millió példányt értékesített a Microsoft, hangzott el tegnap a Morgan Stanley Technology Media & Telecom konferencián. A megjelenés óta eltelt négy hónap alatt tehát naponta több mint 700 ezer fogyott a szoftverből.

Hogy ez milyen teljesítmény azt jól érzékelteti, hogy a Windows Vistából a megjelenést követően öt hónap alatt fogyott 60 millió darab, pedig 2007-ben a PC-piac még dinamikusan növekedett, míg most a recesszió kiheverése után csak éppen kezd visszatérni bele az élet. Magyarországon a Gemius Rankings adatai alapján a Windows 7 máris népszerűbb az internetezők körében mint a Vista, előbbi részesedése 9,6 százalék, utóbbié 7,8 százalék. A HWSW látogatóinak már közel 20 százaléka használ Windows 7-et, míg Vistát csupán alig 6 százalékuk.

\"\"

A termék sikeres rajtja a Microsoft pénzügyi teljesítményén is látható volt. A decemberben véget ért második pénzügyi negyedévet rekordbevétellel és -profittal zárta Redmond, miután 2009 végéig 60 millió példányt adott el a Windows 7-ből, amely ezzel minden idők legjobban rajtoló operációs rendszere lett. A szoftver megjelenése körüli felhajtás a PC-piacot is segítette, 2009 utolsó negyedévében éves összehasonlításban 15-17 százalékkal erősödtek az eladások, amire évek óta nem volt példa. A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy 2008 végén a válság kitörésével a PC-eladások megálltak.

A vevők jelentős része eddig a fogyasztói szegmensből került ki, a vállalatok még nem kezdték meg az áttérést Windows 7-re, piaci elemzők becslései szerint az idei második félévben indulhatnak meg az első nagyszabású bevezetések. A Windows 7 idei vállalati terjedését támogathatja az Office 2010 megjelenése, amelyet tavaszra ígér a Microsoft. A hivatalos kommunikáció júniusról szól, azonban a HWSW értesülései szerint az irodai csomag már áprilisban megérkezhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról