Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 4. 09:39

Otthoni SSD a Western Digitaltól

Amit nem tudsz legyőzni, annak állj az élére - gondolhatták a világ második legnagyobb merevlemezgyártójánál, a Western Digitalnál. A cég ennek szellemében tegnap bejelentette első SSD-jét, azaz flash memóriachipeket tartalmazó otthoni meghajtóját.

A SiliconEdge Blue sorozat tagjai 3 Gbps SATA csatolófelületűek és 2,5 hüvelykes merevlemezek helyére építhetők be és 64, 128 és 256 gigabájtos méretben érhetők el. A meghajtók maximális adatátviteli képessége olvasásnál 250 MBps, írásnál 170 MBps, a maximális műveleti sebesség olvasásnál és írásnál egyaránt 5000 1/s. A kiskereskedelmi ár kapacitástól függően 279, 529 vagy 999 dollár.

A cég kínálatában egy ideje megtalálhatók a vállalati SiliconDrive N1x meghajtók, amelyek sorozata 32, 64 és 128 gigabájtos tagokból áll, maximális sebességük olvasásnál 240 MBps, írásnál 140 MBps. A meghajtók 4 kilobájtos véletlenszerű műveletek esetén másodpercenként 5000 olvasásra és 3500 írásra képesek. Az otthoni felhasználásra szánt SiliconBlue családra csak 3 év garanciát vállal a Western Digital, míg az N1x meghajtókra 5 évet. Mivel előbiek MLC típusú flash chipekből állnak, ezért fáradási idejük is rövidebb, az SLC lapkákból álló SiliconDrive N1x tízszer több írást visel el az adatlapja szerint.

Az első SSD-k felbukkanásakor még úgy tűnt, néhány év alatt leáldozik a merevlemezek aranykora, azonban a vásárlók másképp gondolták. Hiába jobbak az SSD-k szinte mindenben a diszkeknél, a korlátozott kapacitásuk miatt még a noteszekben sem terjedtek a várakozások szerint. A pörgő tányérok évtizedes technológiai know-how-ját védő gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy leszorítsák az egységnyi kapacitásra jutó árat és így az SSD-k előtt járjanak.

Noha akár mobil, akár otthoni felhasználásra elegendő lehet egy 64 vagy 128 gigabájtos SSD is, a legtöbb vevő még mindig kapacitás alapján választ háttértárat, pedig az SSD-k előnyös tulajdonságai közül a jóval nagyobb műveleti sebesség és adatátviteli képesség még egy asztali PC használatát is kényelmesebbé teszi, a noteszekről nem is beszélve.

Az egyre koncentrálódó merevlemezpiacon számos gyártó található, aki a memória- és így az SSD-piacon is érdekelt, köztük a Toshiba, a Hitachi és a Samsung. A merevlemezekre szakosodott gyártók közül tavaly decemberben a piacelső Seagate is belépett az SSD-k területáre, tavaly decemberben. A Western Digital nagyjából egy éve érkezett az SSD-piacra a Siicon Systems felvásárlásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról