Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 26. 11:10

Nehezíti a Windows-kalózok dolgát a Microsoft

Automatikus frissítésként a héten megérkezik a windowsos PC-kre az a javítás, amely a Windows aktivációs rutinját alakítja át. A frissítéssel a Microsoft több mint 70 különféle törést szűr ki és bevezeti a rendszeres online ellenőrzést.

A Microsoft a héten megkezdte annak a Windows-frissítésnek a terjesztését, amely összesen mintegy 70 különféle aktivációs trükköt szűr ki, ráadásul telepítés után háromhavonta frissíti magát, hogy az újabb és újabb töréseknek is ellenálljon. A Windows Activation Technologies (WAT) frissítése a különféle törések, aktivációs trükkök kiszűrésére irányul, megnehezítve a kalózok dolgát.

A fontos besorolású \"Update for Windows 7 (KB971033)\" néven letölthető frissítés elsőre nem sokat árul el magáról a Windows Update-ben, csak ha valaki rákattint és megtekinti a részletes tudnivalókat, akkor derül ki számára, miről is van szó. Azt azonban a leírás nem tartalmazza, hogy a telepítés után az operációs rendszer 90 naponta validálja magát az interneten keresztül.

Korábban a Windowst csak a telepítés után kellett aktiválni, illetve ha a felhasználó olyan frissítést vagy komponenst töltött le, amely eredetiségellenőrzést végez, ilyen például a Microsoft ingyenes vírusirtója, a Security Essentials. A frissített WAT után az operációs rendszer időről időre újraaktiválja magát, a Microsoft így folyamatosan tudja szűrni a kalózpéldányokat és az újabb aktivációs trükköket, töréseket. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy kalóz operációs rendszer 90 napig működhet, ha telepítésnél sikerült is átverni az aktivációs rutint, később még fennakadhat a rostán.

Fontos tudni, hogy a WAT-frissítés, vagyis a KB971033-as számú update telepítése nem kötelező és a Vezérlőpulton keresztül el is távolítható az operációs rendszerről, bár aki eredeti Windowst használ, annak nincs mitől tartania. A redmondiak állítják, a frissítés telepítése nem változtatja meg a Windows viselkedését vagy funkcionalitását. Egyelőre nem tudni, a későbbiekben kötelező lesz-e ennek a frissítésnek a letöltése.

Az ilyen és ehhez hasonló lépések célja a nyilvánvaló kalózverziók kiszűrése mellett a hamisított  termékek leleplezése. Nem ritka, hogy a gyanútlan vásárlóknak webáruházban vagy aukciós oldalon olyan szoftvert adnak el eredetiként, amely valójában nem az, de akár boltokban is trükközhetnek így-úgy az operációs rendszerrel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról