Szerző: Koi Tamás

2010. február 25. 12:16

Felfüggesztett börtön Google-vezetőknek

Gyakorlatilag az egész internetes tartalomszolgáltató-ipart sokkolta egy olasz bíróság napokban hozott ítélete, melyben a Google vezetőit ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre.

A vezetőket egy webes videó miatt marasztalták el, melyet tinédzserek töltöttek fel a Google Videóra 2006-ban, nem sokkal azelőtt, hogy a Google megvette a YouTube-ot és egyesítette volna saját videomegosztójával. A fiatalok által készített videofelvételen egy autista gyermeket bántalmaztak. A bíró elsőfokú döntése szerint a Google megsértette az olasz törvényeket azzal, hogy tűrte, hogy a videó az internetre kerüljön.

A vádlottak padján ülő négy Google-vezető közül végül három (Peter Fleischer, David Drummond és George De Los Reyes) ellen született elmarasztaló ítélet, a negyedik vádlottat, Arvind Desikant felmentették. A három vádlottra egységesen hat hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. David Drummond, aki egyébként a Google vezető jogásza, \"hátborzongató precedensnek\" nevezte az ítéletet, hozzátéve, hogy cége fellebbez és a leghatározottabban tiltakozik annak tartalma és szellemisége ellen.

\"Ha az olyan alkalmazottakat, mint én, vagy bármelyik kollégámat, akiknek valójában semmi közük a feltöltött videók tartalmához, büntetőjogi felelősség terhel ezért, akkor gyakorlatilag bármilyen internet-hoszting szolgáltató hasonló elbírálást kaphat\" - nyilatkozta Drummond az ítélethirdetés után. Az elítéltek közt van Peter Fleischer, a vállalat adatvédelmi tanácsadója is, aki kijelentette, ha az ítélet másodfokon is jogerős marad, több internetes szolgáltatócég gyakorlatilag azonnal bezárhatja a kapuit.

A tárgyalás során a Google jogászai azzal érveltek, hogy lehetetlen minden videót a publikálás előtt átnézni, és az alapján dönteni arról, hogy megjelenhet-e a videomegosztó oldalon a tartalom. A védelem emellett hangsúlyozta, hogy az inkriminált videót azonnal eltávolították, ahogy tudomást szereztek róla, illetve segítettek a hatóságoknak az elkövetők felderítésében. Ezt a tényt vitatta a tárgyalás során az ügyészség, mely 119 oldalas vádiratában bizonyítékokat terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy a Google a rendőrségi bejelentés előtt jóval korábban tudhatott a videó létezéséről, mégsem távolította el azt. A videót készítő és feltöltő diákok végül megúszták annyival, hogy kicsapták őket az iskolából.

Az olasz hatóságokkal nem először gyűlik meg a Google baja: egy nemrég beterjesztett helyi törvényjavaslat szerint a népszerű videomegosztóknak ugyanolyan feltételek mellett kellene működniük, mint a tévécsatornáknak, vagyis minden olyan oldalnak, mely tartalmában a szerzői jog által védett videókat tesz közzé, engedélyt kellene kérnie a szerzői jog tulajdonosától a viszontközléshez, ráadásul mindehhez műsorterjesztési licenccel is kellene rendelkeznie az olasz médiahatóságtól.

A szabályozási tervezet mindemellett - a most született ítélettel összhangban - általánosan felelőssé tenné a műsorszolgáltatókat a videók tartalmáért, azaz ha egy videostream bármilyen módon jogsértő, azért nem a készítőt, hanem a továbbítót, illetve a közlőt tenné felelőssé az olasz vezetés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról