Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 25. 12:12

Üzleti intelligencia szolgáltatásként az SAP-tól

Szolgáltatásként igénybe vehető üzletiintelligencia-megoldást dolgozott ki az SAP elsősorban olyan cégekre, felhasználókra gondolva, akiknek csak eseti jelleggel van szüksége ilyenre.

A BusinessObjects BI On Demand nevű csomag alapja a BusinessObject Explorer, amely egy adatvizualizációs eszköz. Az SAP azt állítja, a beépített segédleteknek köszönhetően ezt olyanok is hatékonyan, előzetes tréning nélkül tudják használni, akiknek korábban még nem volt dolguk BI-eszközökkel. Néhány kattintással készíthetők különféle jelentések, adatnézetek, amelyeket aztán meg is lehet osztani másokkal. A megközelítés újszerű az üzleti intelligencia világában, ahol korábban előre fel kellett építeni a riportokat, modellezéseket, amihez a speciális szakértelem mellett az adat lelőhelyének ismerete is kellett. A BusinessObjects Explorer tavaly nyáron mutatkozott be a nagyközönség előtt, akkor még helyben telepíthető termék formájában, most azonban egy szolgáltatásként igénybe vehető szoftver (SaaS) alapja.

A BI OnDemand képes helyi és távoli adatforrásokhoz egyaránt kapcsolódni, például a Magyarországon még viszonylag ismeretlen, de nemzetközi szinten egyre nagyobb sikereket elérő Salesforce.com online CRM-megoldásból is kinyerhetők vele az adatok. A szolgáltatás három verzióban lesz elérhető. A személyes használatra ingyenesen (legfeljebb 10 megabájt adat), ez Essential változat már 2 gigabájt adattal képes megbirkózni, az Advanced verzió pedig az összes képességgel rendelkezik, például integrálható helyi adatforrással, valamint bővíthető adattárház funkcióval és saját fejlesztésekkel. A tárolható adat mennyisége itt már 5 gigabájt.

\"\"

Az üzleti intelligencia az egyik leggyorsabban növekedő terület az üzleti szoftvereken belül, a térnyerést azonban hátráltatja, hogy az ilyen megoldásokat eddig a vállalatirányítási rendszerekkel szorosan integrálva, helyben telepített termékként kínálták a gyártók, ezzel elriasztva azokat a potenciális felhasználókat, akik csak alkalmanként vennének igénybe üzleti intelligenciát és nem akarják megfizetni egy saját rendszer bevezetésének és támogatásának árát, főleg a mostani üzleti környezetben.

Az IDC előrejelzése szerint az online szolgáltatásként kínált üzleti intelligencia a BI leggyorsabban növekedő szegmense lesz a közeljövőben. Az elemzőcég januári prognózisa szerit a SaaS BI piac háromszor nagyobb növekedést ér el a hagyományos BI termékeknél és szolgáltatásoknál. Az elmúlt években jelentős konszolidáció zajlott a BI-piacon, ennek keretében az SAP megvásárolta a Business Objects vállalatot, az IBM 2007-ben a Cognost, 2009-ben pedig az SPSS-t.

A BusinessObjects BI On Demand áráról egyelőre nem beszél az SAP, azt azonban sikerült megtudnunk, hogy 2010 második felében Magyarországon is elérhető lesz a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról