Szerző: Koi Tamás

2010. február 24. 11:18

Maffiabotrány az olasz távközlési piacon

Több mint 2,7 milliárd dolláros pénzmosási és könyvelési botrányba keveredett Olaszország két legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Telecom Italia és a Fastweb.

Az illetékes bíróság kedden ötvenhat ember letartóztatását rendelte el Olaszország - és alighanem egész Európa - eddigi legnagyobb, telekommunikációs területet érintő pénzügyi botrányában. A kiterjedt vizsgálat és a letartóztatási akció nemzetközi szálakat is érintett, így angol, svájci, amerikai állampolgárok ellen is kiadtak letartóztatási parancsot. Az ügy olasz érintettjei közt egy parlamenti képviselő, valamint Olaszország egyik leggazdagabb embere, Silvio Scaglia, a Fastweb internetszolgáltató korábbi vezérigazgatója is szerepel.

Az ügyészség szerint az olasz milliárdos része volt azoknak a maffiaköröknek, melyek 2003 és 2006 közt fiktív cégeken keresztül végeztek pénzmosást. A Wall Street Journalhez eljutott elfogatóparancs szerint az ügyben érintett cégek az adott időszakban nagyjából kétmilliárd euró értékben vásároltak különböző, fiktív szolgáltatásokat, majd a szolgáltatásokat a helyi adóterhek megfizetése nélkül továbbértékesítették több, Nagy-Britanniában és Finnországban bejegyzett cégnek.

A hamis ügyletekből befolyó pénz később több hongkongi, szingapúri, arab, svájci és ciprusi bankszámlákra került, majd az ügyészség álláspontja szerint svájci bankokon keresztül visszajutott Európába. Az így tisztára mosott pénz jelentős része a szicíliai maffia kezében landolt, az ügyben ezen a ponton egy olasz parlamenti képviselő, Nicola di Girlamo is érintett lehet, akit az ügyészség azzal vádol, hogy egy a maffiakörökhöz kapcsolódó üzletember pénzelte a kampányát.

A mentelmi jogot élvező szenátor élesen visszautasította a vádat, akárcsak Scaglia, igaz, az ügyvédjén keresztül üzenő üzletembert jelenleg is keresi a rendőrség. A Fastweb és a Telecom Italia jelenlegi menedzsmentje szintén elhatárolódott az ügytől, előbbi kapcsán ugyanakkor felmerült, hogy a bíróság felügyeleti eljárásban felfüggeszti a cég működését.

Az 1999-ben alakult Fastweb az olasz távközlési piac egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatója, mely ezáltal a korábbi állami monopóliumot megöröklő Telecom Italia legerősebb konkurenciájának számít. A cég többségi tulajdonát 2007-ben mintegy hatmilliárd svájci frank értékben megvette a Swisscom AG, a svájci vállalatot azonban a mostani ügy nem érinti, mivel a pénzmosás az akvizíció előtt zajlott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról