Szerző: Koi Tamás

2010. február 23. 11:27

Megújult a legkisebb és a legnagyobb Lenovo ThinkPad

Összesen öt új modellt mutatott be az üzleti felhasználásra szánt ThinkPad családban a Lenovo.

A mostani modellfrissítés a Lenovo első 12,1 széles képarányú és első 17 hüvelykes kijelzővel ellátott noteszgépsorozatait érintette: a gyártó a Westmere-platformnak megfelelően frissítette az X200 és W700-as szériát, ezzel a gépek számítási és grafikus teljesítménye, valamint energiafogyasztása is javult a korábbi modellekhez képest.

A Lenovo első, 12,1 hüvelykes képátlójú, 16:9-es kijelzővel ellátott ultrahordozható-sorozata, az X200 utódja az X201 a cég termékpalettáján. A vállalat szerint az új modellcsalád csúcskategóriás konfigurációja 2,66 GHz-en ketyegő Core i7 processzorával a legnagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező megoldás az iparágban. A valamivel kevesebb mint másfél kilogrammot nyomó számítógép nem csak gyorsabb lett, de az energiatakarékosabb komponenseknek köszönhetően hosszabb ideig is működik akkumulátorról: a gyártó szerint nem kizárt a tizenegy órás akkumulátoros rendelkezésre állás sem a nagykapacitású, 9 cellás áramforrással.

\"\"

Az X200s család utódja a modellszámozási gyakorlat szerint az X201s lett a Lenovo kínálatában. Ezek a gépek elsősorban azoknak készülnek, akiknek az energiatakarékos működés, így a hosszabb akkumulátoros rendelkezésre állás, valamint a kisebb tömeg fontosabb a számítási teljesítménynél. Az X201s konfigurációk tömege ennek megfelelően a legkisebb akkumulátorral alig több 1,2 kilogrammnál, a legnagyobb kapacitású, 9 cellás áramforrással pedig jó esetben 12 órát is üzemelnek a Lenovo szerint.

\"\"

A gyártó a 12,1 hüvelykes ThinkPadek designján mindössze egy ponton hajtott végre módosítást: a gépek mostantól kérhetők touchpaddel is, így az újdonsült felhasználóknak nem kell az IBM-éra örökségeként meghagyott trackpoint (pöcökegér) használatát megszokniuk. Az X201-es kínálatba került továbbá az X201t táblagép, mely immár teljes mértékben a Windows 7 fejlett táblaszámítógép-funkcióira épül.

\"\"

Az ultrahozrdozható gépek mellett megújult a Lenovo noteszgépformájú grafikus munkaállomása, a W700-sorozat is. A 17 hüvelykes (opcióként plusz egy kihajtható) kijelzővel, illetve külön rajztáblával ellátott W701(ds), melybe Core i7-920 Extreme, vagy akár négymagos, Core i7-820 QM processzort építenek. A grafikus számítási feladatokat az NVIDIA Quadro FX 3800M vagy 2800M grafikus feldolgozóegysége végzi, tárolóegység gyanánt pedig akár két SSD-vel is kérhető a W701(ds).

A Lenovo új noteszgépei március elején kerülnek forgalomba, a magyarországi bevezetésre ennél jóval tovább kell várni, igaz, a konfigurációk már megrendelhetők a hazai Lenovo-partnereknél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról