Szerző: Tóthfalusi Géza

2010. március 8. 14:09

Kipróbáltuk: Canon imageFORMULA P-150, papírmentes irodához

A papírmentes iroda kialakításának egyik lépése, hogy a már meglévő dokumentumokat beszkenneljük és a továbbiakban így teszünk a beérkező újabb iratokkal is. Erre szolgál a Canon P-150, aminek specialitása, hogy hordozható.

A profi dokumentumszkennerek általában nem tartoznak a könnyen hordozható eszközök közé: nem elég, hogy hálózati áramot igényelnek, még nagyok és nehezek is. Pedig gyakran előfordulhat, hogy egy üzleti tárgyalás során szükségünk lenne a megrendelőre elektronikus formában is,  például azért, hogy azt rögtön átküldhessük a cég központjába. Pontosan az ilyen helyzetekre készült a P-150.

Hajtogatós

A Canon imageFormula széria legkisebb, és egyben egyetlen hordozható tagja a P-150. Maga a szerkezet a dobozból kivéve egy fekete hasábnak tűnik, ami méretéheihez (280x94x39 mm) meglepően nehéz (1 kg). A nagy tömegnek megvan az oka: ez a kis szkenner nem hasonlítható az otthoni felhasználásra szánt olcsó készülékekhez, hiszen kötegelt beolvasásra is képes, maximum 15 lap/perces sebességgel (mindezt úgy, hogy a lap mindkét oldalát beolvassa), terhelhetősége pedig napi 500 beolvasás. Mindez persze nincs ingyen: körülbelül 80 ezer forintba kerül.

\"\"

Üzembe helyezése pofonegyszerű, de kicsit emlékeztet egy origamira: be kell nyomnunk a készülék elején található gombot, felhajtanunk és kiegyenesítenünk a fedélként is szolgáló bemeneti tálcát, és kinyitnunk pár műanyag lapot, amik majd a beolvasandó dokumentumokat tartják egyenesen. Ezen felül az első alkalommal még a helyére kell pattintanunk egy kis műanyag alkatrészt, ami több lapos beolvasáskor az egyes lapok szétválasztásáért felel – ezt viszont többet már nem kell kivennünk, a gépet ettől még össze lehet majd csukni. Az egész procedúra nem tart tovább öt másodpercnél, és hasonlóan gyors az összecsukás is.

Mint az egyszeregy

Ha az összeszerelés 5 másodpercig tart, akkor az üzembe helyezés teszi ki a következő 5 másodpercet: találnunk kell egy szabad USB portot számítógépünkön, csatlakoztatni hozzá a lapolvasót, és kész. A P-150 dobozában két USB kábelt is találunk, az egyik egy megszokott A-mini B összekötő, a másik viszont egy tápcsatlakozó, ami arra szolgál, hogy egy második USB portról külön 5 voltos tápot nyerjünk. Ez utóbbit nem muszáj használnunk, a szkenner hibátlanul működik nélküle, de csak így érhető el a 15 lap/perces maximális sebesség – ha csak egy USB portot veszünk igénybe, akkor 12 lap/percre csökken a teljesítménye.

\"\"

A szkenner hátán a két csatlakozó mellett találunk még egy kapcsolót is, Auto Start felirattal. Ha ez az On állásban van, szkennerünk gyakorlatilag egy USB-s meghajtóként látszik majd, ami a használathoz szükséges CaptureOneTouch Lite szoftvert tartalmazza (ha engedélyeztük az automatikus futtatást, akkor ez el is indul). A beolvasást elindíthatjuk mind a program nagy zöld Start gombjára kattintással, mind a szkenner billentyűjének megnyomásával.

PDF, BMP, TIFF és JPG

A beolvasott adatok elmentésére négyféle fájltípus áll rendelkezésre: PDF, TIFF, BMP és JPG, az első kettőnél értelemszerűen beállíthatjuk azt is, hogy az egyes oldalak külön fájlba kerüljenek, vagy egy, többoldalas dokumentum készüljön. Emellett természetesen lehetőségünk van beállítani, hogy színesben vagy fekete-fehérben dolgozzon a gép, hogy mekkora a bemeneti papírméret, bekapcsolhatjuk az automatikus kiegyenesítést, a felbontást pedig 150-600 dpi között változtathatjuk. A P-150 képes arra, hogy többféle méretű papírt egyszerre feldolgozzon, de tesztünk alatt azért a sok gyűrött számla automatikus lekönyvelésébe azért beletört a bicskája, a szamárfüles lapok sokszor megakadtak. Ha viszont vigyáztunk a dokumentumokra, akkor ilyen gondunk nem lesz: egyszerre 20 A4-es lapot helyezhetünk a bemeneti tálcába, és ezeket nálunk hiba nélkül be is olvasta a rendszer, majd előállította belőlük a 40 oldalas PDF-dokumentumot. Mindez három egérkattintásba és utána 2 percbe került.

Haladóknak

Ha kicsit komolyabbak a feldolgozási igényeink, például szeretnénk karakterfelismerést, vagy más beolvasó szoftvert használni, akkor a hátsó Auto Start kapcsolót OFF állásba kell kapcsolni,  következő csatlakoztatásánál már normál lapolvasóként jelentkezik a P-150, amihez az illesztőprogramot a mellékelt CD-n találhatjuk meg. Szintén itt található a Lite verziónál lényegesen többet tudó CaptureOneTouch, a Presto! Bizcard SE, ami egy névjegykártya-beolvasó program és a Scansoft PaperPort 11, ami segít a beolvasott dokumentumok automatikus kezelésében (például a számlákat magától a Számlák könyvtárba teszi, és így tovább).

A programok közül a Bizcard SE-t egész hasznosnak találtuk, ám komoly hibája, hogy nem ismeri a magyar nyelvet. Ez a telefonszámok és e-mail címek esetében még nem volt gond, ezeket mindig pontosan rögzítette, de a neveknél az ékezetes karaktereket ékezetek nélkül mentette el (István helyett így lett Istvan, László helyett pedig Laszlo). Ugyanez okozott problémát a postacímek esetében, amiket inkább csak az angol névjegyeken ismert fel helyesen.

\"\"

Lényegesen kevésbé volt szimpatikus a Paperport, dokumentumszkennelő és -rendező szoftver, ami lassan és megbízhatatlanul működött, és persze a magyar karakterekkel ez sem boldogult – de ez amúgy is inkább a sok papírmunkával megáldott irodák számára készült.

Aktatáskába

Kinek ajánljuk az imageFormula P-150-et? Azoknak, akik sokat utaznak, és mindenképpen szükségük van út közben is a hivatalos dokumentumok beolvasására. Mint hordozható dokumentumszkenner, kiváló, és az Auto Start gomb On állásában, egy noteszgéppel tényleg kiválóan működik. Komolyabb asztali lapolvasókkal azonban nem veheti fel a versenyt, nemcsak azért, mert lassabb, hanem mert gyakrabban akadnak meg benne a lapok, ráadásul a mellékelt szoftverek nyelvtudása sem a legjobb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról