Szerző: Bizó Dániel

2010. február 26. 12:15

Itt vannak az olcsó ThinkPad notebookok

Magyarországon is bemutatta belépőkategóriás ThinkPadjeit a Lenovo. A vállalat ésszerű kompromisszumokat próbál kötni hogy leszorítsa az árat, de a minőséget és szolgáltatásokat se áldozza fel teljesen.

A Lenovo 2009 végén beszélt elsőként az új ThinkPadek közeledtéről, amelyek a piacon lefelé igyekeznek bővíteni a márkanév jelenlétét, miközben nem csorbítják azt. 2010 elején a CES-en a cég be is mutatta az új gépeket, a ThinkPad Edge sorozatot és az X-vonal új és rendbontó tagját, az X100e-t. A vállalat azt akarta elérni, hogy az eddig viszonylag drága ThinkPad család olyanokhoz is eljusson, akik ezt nem tudták megfizetni, magyarázta a lépést Bíró Szilárd termékmenedzser.

ThinkPad Edge

A ThinkPad Edge gépek 13, 14 és 15 hüvelykes formátumokban elérhetőek, AMD és Intel mobil platformmal egyaránt, és kifejezetten a KKV-felhasználókat célozzák meg. A Lenovo ötvözni tűnik az üzleti igényeket a divattal, ugyanis egy olyan gépet próbált elkészíteni, amely munkára való, mégis feladata, hogy jó benyomást keltsen másokban, tetszést keltsen. \"Sokszor ért bennünket a vád, hogy túl egysíkúak a gépeink\" - fogalmazott Bíró, utalva a ThinkPadek szigorúan szögletes és matt fekete kivitelezésére. Mindez a családot létrehozó IBM öröksége, ahol olyan erős konzervativizmus uralkodott, hogy eredetileg azt sem akarták, a pöcökegér piros legyen - hivatalosan egy ideig magentának kellett nevezni, mert piros nem lehetett.

\"\"

Az Edge gépek fényes felületű külsővel és tükröződő kijelzővel érkeznek, valamint az SL-sorozatnál bevezetett ThinkPad logóval rendelkeznek a fedlapon, amelynek vörösen világít az \"i\" betűjén a pont. Bíró elmondta, hogy ezek a gépek tényleg ThinkPadek, ugyanúgy világgarancia jár hozzájuk és ugyanaz a szervizhálózat foglalkozik velük, mint a drágább modellekkel, szintén mozgásérzékelővel védett merevlemezzel, trackpointtal és üzleti Windows licenccel rendelkeznek. Az alacsony ár azonban azt jelenti, hogy műanyag az összes burkolat és a váz is, nincs magnéziumötvözetből készül fedél vagy belső merevítés - cserébe az ár 200 ezer forintnál is alacsonyabb.

X100e, megfizethető és használható ultrahordozható

Ezek a kompromisszumok igazak az X100e gépre is, bár már nem Edge, hanem \"rendes\" ThinkPad. Bíró szerint ennek a modellnek a megszületését a netbookok és a hagyományos ultrahordozható gépek közti piaci szakadék magyarázza. Egy netbook bár viszonylag olcsó, 100 ezer forint alatti is lehet, túl kicsi és gyenge munkára, miközben egy üzleti ultrahordozható gép, (ThinkPad X-sorozat) ára meghaladja a 300 ezer forintot is. A Lenovo akart egy olyan gépet, amely sokkal barátságosabb árcédulával rendelkezik, de még használható.

Ezzel megszületett a már 500 euró alatt is kapható X100e, amelyet a Lenovo nemcsak KKV-knak ajánl. \"A nagyvállalatok is egyre inkább megnézik, mire adnak ki pénzt\" - véli Bíró. A belépőkategóriás üzleti ultrahordozható gép 11,6 hüvelykes, HD Ready felbontású (1366x768), tükröződésmentes felületű panellel rendelkezik, és a nem éppen robusztus \"műanyagos\" felépítés mellett is kifejezetten jó benyomást kelt - kompakt, könnyű (mindössze 1,33 kilogramm 3 cellás akkumulátorral), illetve halk.

\"\"

A galériáért kattints a képre!

Billentyűzetén egy gyors kipróbálás alapján teljesen kényelmesen lehet gépelni, elérhetőek a szokásos Fn+kombók, multi-touch pad és trackpoint egyaránt adott, így mindenki megtalálja a számítását. Pozitívum, hogy a gépet lehet rendelni Qualcomm WWAN-modullal is, amely 3G/HSPA és EVDO üzemre is képes, valamint GPS-vevőként is funkcionál.

Bár az X100e modellt a Lenovo akár nagyvállalati környezetbe is ajánlja, a költségcsökkentésnek áldozatul esett a TPM-chip, és a jelenleg elérhető X100e AMD platformot használ, így ugrott az Intel vPro által biztosított hardveres szintű távoli menedzselhetőség képessége is. Nincs Express Card bővítőhely, és ez a gép ugyan nem ThinkPad-fanatikusoknak szól, de azért így is szomorú a billentyűzetvilágítás hiánya. Ezeknél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy egy ultrahordozható gép nem rendelkezik hosszú akkumulátoros üzemidővel.

Az AMD platform (egymagos AMD Athlon Neo MV-40 1,6 GHz, Mobility Radeon HD 3200) miatt az X100e egy 3 cellás, 24 wattórás akkumulátorral átlagosan mindössze 1,5 órát bírhat, de legfeljebb 2 órára elegendő a töltés. Fogyasztása jelen sorok gépelése közben 12-13 watt közt ingadozik, pedig maximális energiagazdálkodású profilt használ, legalacsonyabb fényerő mellett - ennél már 8-10 évvel ezelőtt is léteztek alacsonyabb fogyasztású ultrahordozható gépek, maiaknál pedig egy kulturális minimum a 10 watt alatti működés képessége. A magasabb hőtermelés az olcsóság kezdeti tapasztalataink szerint melegedéshez is vezet a gép aljánál. Egy 6 cellás akkumulátor azt jelenti, hogy 1,5 kilogrammos tömegből 3-4 óra működésre futja.

Hamarosan, április magasságában érkezik ugyanakkor az inteles változat, azt egyelőre nem tudni, hogy melyik platformmal, és hogy ez mennyivel fogja megdrágítani a gépet. Kiskereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható az X100e, csak vállalati beszerzések részeként, de a cél az, hogy néhány héten vagy hónapon belül megjelenjen a szaküzletekben is, 150 ezer forint alatti áron, mondta el Tóth Péter kereskedelmi igazgató. A gép fekete, fehér és vörös színben is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról