Szerző: Koi Tamás

2010. február 22. 10:01

Az IE leváltását ösztönzi a Microsoft

Az Európai Bizottsággal való megegyezés után jövő hétfőtől megkezdődik a Microsoft böngészőválasztó paneljének a terjesztése az európai felhasználók számítógépeire.

Ezzel a lépéssel ténylegesen is a végéhez ért a Microsoft és a független böngészőfejlesztők közt évek óta zajló, az európai versenyellenes politika figyelmét is felkeltő böngészőháború. Az alternatív fejlesztésű böngészők (Firefox, Chrome, Opera, Safari stb.) ezzel páratlan lehetőséghez jutnak, az Európai Bizottság nyomására ugyanis a Microsoft gyakorlatilag kénytelen reklámozni ezeket a programokat, és saját maga felajánlani a választás lehetőségét.

Az Európai Bizottság és a Microsoft tavaly decemberben, hosszas huzavona után egyezett meg arról, hogy a szoftvercég pontosan milyen formában is fogja a felhasználók elé tárni, hogy a Windows operációs rendszerekbe épített Internet Exploreren kívül milyen böngészőkkel internetezhetnek. A Bizottság az Opera Software panasza alapján a tavalyi év elején indított pert a Microsoft ellen azt állítva, hogy a cég az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényével visszaélve szerette volna monopolizálni a böngészőpiacot és illegálisan építette bele a Windowsba az Internet Explorert.

Kezdetben úgy tűnt, a Windows 7-et végül Internet Explorer nélkül lesz kénytelen Európában piacra dobni a Microsoft. A szorult helyzetből végül úgy vágta ki magát Redmond, hogy felajánlotta, a Windowsba öt éven keresztül beépít egy olyan képernyőt, amely az Internet Explorert alapértelmezésként használók számára felajánlja más böngészők választását: a lehetőségek között az Internet Explorer, a Firefox, a Safari, a Chrome és az Opera szerepel, amelyek véletlenszerű sorrendben egymás mellett jelennek meg, így egyik sem élvez előnyt a többivel szemben. A Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekre utólag, automatikus frissítésként telepíti a választóképernyőt a cég.

\"\"

Ez a böngészőválasztó panel töltődik majd le a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül a jövő héttől a felhasználók számítógépeire, felajánlva a lehetőséget az alternatív böngészők megismerésére, illetve telepítésére. A böngészőválasztó egyben az Internet Explorer 7 vagy korábbi változatot futtató felhasználóknak is javaslatot tesz arra, hogy ha akarnak, áttérhetnek az új, 8-as változat használatára.

A böngészőválasztó panel nyilvános tesztje már ezen a héten megkezdődik Nagy-Britanniában, Franciaországban és Belgiumban, az Európai Unió többi országában a jövő héttől kezdődik a terjesztés. A böngészőválasztó panel a telepítés után először egy tájékoztató üzenetet küld a felhasználónak arról, hogy léteznek alternatív böngészők, majd a továbblépésre megjelenik a fentebb is látható böngészőválasztó panel.

A panel működéséről a Bizottság hathavonta jelentés vár a Microsofttól, a cég emellett vállalta, hogy megoszt további technikai információkat a versenytársakkal, amelyek birtokában azok a Windowszal, az Office-szal, a SharePointtal és az Exchange-dzsel jobban együttműködő termékeket tudnak fejleszteni. A Microsoft továbbá ígéretet tett bizonyos szabványos technológiák támogatására is és az implementációs részletes dokumentációjára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról