Szerző: Koi Tamás

2010. február 19. 14:37

Gigászi mobilos szoftverboltot hoznának létre a szolgáltatók

A világ legnagyobb mobilszolgáltatói megelégelték, hogy elesnek az egyre népszerűbb mobilos alkalmazásboltokból származó bevételektől. A barcelonai Mobile World Congressen megalakuló szövetség nyílt platformmal szállna szembe a gyártókkal.

Az idei MWC alkalmával megalakult, Wholesale Applications Community (WAC) névre keresztelt, nyílt fejlesztői szövetséghez a világ legjelentősebb mobilszolgáltatói csatlakoztak, köztük az AT&T, a Telefónica csoport, a Vodafone csoport és a Deutsche Telekom csoport (T-Mobile), de a tagok sorában megtalálható a Pannon tulajdonosa, a Telenor is. A szövetséghez a megalakulásakor három hardverszállító is csatlakozott, az LG, a Samsung és a Sony Ericsson.

A világszerte nagyjából hárommilliárd előfizetőt képviselő WAC célja, hogy a jelenleg rendkívül sokrétű mobilalkalmazás-piacot egyetlen, nyílt ipari platform alá sűrítse, ami egyrészt megkönnyítené a fejlesztők munkáját, másrészt a fogyasztók számára is bővebb választékot kínálna. A valódi cél nyilvánvalóan nem más, mint hogy az operátorok kilépjenek a bitpipe-szerepből, vagyis az adatforgalmi bevételeken túl is részesedést szerezzenek az egyre nagyobb üzletnek bizonyuló mobilalkalmazás-piacterek működése után befolyó összegekből is.

A WAC létrehozása ezzel együtt nyilvánvalóan a nyílt platformra épülő mobil operációs rendszerek mögött álló cégeknek és szervezeteknek kedvezhet, így az Androidot támogató Open Handset Alliance tagjai, valamint a Nokia és az Intel is hasznot húzhat a kezdeményezésből (utóbbi a szintén az MWC-n bejelentett, Linux-alapú MeeGoo kapcsán).

A hazai operátorok közül mindhárom érdekelt, a Deutsche Telekom Barcelonában konkrét tervekkel állt elő az egységesített platformot illetően, míg a Vodafone tavaly leplezte le 360 nevű szolgáltatását, mely a különféle mobilos tartalmak gyártófüggetlen letöltésének lehetőségén túl közösségi funkciókkal is fel lesz majd ruházva. Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója egy múlt heti sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére állította, a cég lát lehetőséget az új tartalomterjesztési modellekben, ez a rendszer azonban csak bizonyos országokban működhet jól. Niklas Lind, az operátor internetért felelős igazgatója a Mobile World Congress idején két-három éves távlatban fontos előrelépésként értékelte a WAC létrehozását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról