:

Szerző: Koi Tamás

2010. február 19. 11:12

A világ legkisebb routere egy SIM-kártyán

A mobilkommunikációs eszközökben eredetileg ügyfélazonosításra szolgáló SIM-kártyák ma az elsődleges feladatukon túl legfeljebb telefonszámok és SMS-ek, valamint egyszerűbb alkalmazások tárolására használhatók, a jövőben azonban újabb feladatokat kaphatnak.

A barcelonai Mobile World Congress alkalmával több cég is bemutatott olyan, fejlett integrált áramkörökkel ellátott SIM-eket, melyek ha nem is szolgáltnak feltétlen iránymutatásnak a jövőt illetően, de komoly mérnöki bravúrról árulkodnak. Az egyik legnagyobb iparági szereplőnek számító Sagem Orga a Telefónicával karöltve például egy olyan SIM-et mutatott be a kiállításon, melybe egy komplett Wi-Fi hotspotot integráltak, a koreai SK Telecom pedig egy komplett hardver- és szoftverkörnyezetet helyezett el a SIM-kártyáján.

A Sagem Orga komplex SIM-kártyája pont ugyanakkora méretekkel rendelkezik, mint minden átlagos SIM, vagyis a gyártó egy 25x15 milliméteres, mindössze 0,76 milliméter vastag lapra integrált a chip mellé egy WLAN-routert. A SIMFi nevű miniatűr router saját rádióval rendelkezik, tehát gyakorlatilag bármilyen telefonba behelyezhető, feltéve ha a telefon támogatja a SIM-alkalmazásokat, a HSPA-kapcsolatot megosztó router paraméterezéséhez ugyanis ez az egyetlen, alapvető kritérium.

A SIMFi a telefon saját áramforrásából táplálkozik, a sugárzási rádiusz pedig 5 és 50 méter közt választható. A fejlesztők szerint a rendszer használata nem jár jelentős áramfogyasztás-többlettel, bár nyilván ez a telefontól és az akkumulátor kapacitásától, típusától is függ. A Sagem Orga bravúros WLAN routere egyelőre aligha szerez magának számottevő operátori támogatást, a kártya ugyanis egyelőre csak prototípusként létezik, melynek ára jelenleg nagyjából ötezer euró.

A SIM-be épített WLAN-router mellett más, magas fokon integrált SIM-ek is bemutatkoztak az MWC-n. A koreai SK Telecom standján kiállították az Android SIM fantázianevű kártyát, melyre egy komplett rendszerkörnyezetet integráltak, processzorostul, memóriástul. A SIM hátértárára egy komplett Android operációs rendszer is ráfért (innen a név). Az Android SIM koncepcióját némileg leegyszerűsítve a cég elkészítette a Theme SIM-et is, melyre az operátorok másolhatnak témákat, témaspecifikus alkalmazásokat vagy multimédiás tartalmakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.