Szerző: Koi Tamás

2010. február 18. 11:33

Villámgyors, WebKit-alapú böngészőt kapnak a BlackBerryk

A barcelonai Mobile World Congressen a Research in Motion elsőként demózta új, BlackBerry okostelefonokhoz készülő WebKit-alapú böngészőjét.

A tavaly novemberben bejelentett mobil böngésző legnagyobb előnye a cég okostelefonjain jelenleg is megtalálható szoftverhez képest az oldalak lényegesen gyorsabb renderelése lesz. A fejlesztők ugyan nem kérkedtek adatokkal, a RIM sajtókonferenciáján mutatott demó ugyanakkor rendkívül meggyőzőnek tűnt, igaz, a rendszer nem mobilinterneten töltötte be az oldalakat, hanem WLAN-hálózaton keresztül.

A cég WebKit-alapú böngészője emellett villámgyors navigációt és zoomolást ígér az oldalakon, teljes HTML5, CSS3 és DOM L3 kompatibilitást ígér, továbbá két widgetkezelő rendszerrel (BlackBerry Widgets, JIL Widgets) is együttműködik. A fejlesztők azt ígérik, az új böngésző gyakorlatilag ugyanazt a böngészési élményt nyújtja majd a BlackBerry okostelefonokon, mint amit egy PC-vel láthat a felhasználó, erre lehet egyfajta garancia, hogy a böngésző az ACID tesztet százból száz pontra teljesíti, pont mint a Google Chrome, vagy az Apple Safarija.

A Research in Motion egyelőre nem közölte, hogy az új böngésző mikortól válik elérhetővé a BlackBerry-tulajok számára, a fejlesztés lezárása azonban még messze lehet, legalábbis erre utal, hogy az MWC alkalmával csak egy videón prezentálták a böngésző képességeit, kézzelfogható demó nem volt a RIM standján.

A cég az új böngészővel egy időben fejleszti saját Twitter-alkalmazását is, melynek meghívásos bétatesztje egy hete kezdődött. A natív kliens előnye a legtöbb külső fejlesztésű alkalmazással szemben elsősorban az lesz, hogy teljesen integrálja magát a BlackBerry okostelefonok üzenet- és kapcsolatkezelő rendszerébe. A cég a héten kiadta az Amazon Kindle e-book olvasó rendszerével kompatibilis kliensprogramot is, mellyel a Kindle adatbázisában szereplő elektronikus könyvek immár a BlackBerryken is elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról