:

Szerző: Koi Tamás

2010. február 12. 13:06

Több tízmilliós büntetés SMS-randivonalaknak

Összesen 48 millió forintra büntetett a Gazdasági Versenyhivatal két, SMS-alapú társkereső-szolgáltatást üzemeltető céget.

A hivatal határozata értelmében a Gold Sweet 2002 Kft. és a Digitania Zrt. 2008. április 1. és 2008. augusztus 31. között a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, 2008. szeptember 1. és december 31. között pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsítottak három társkereső szolgáltatás reklámozása során. A GVH ezért összesen csaknem ötvenmillió forint bírsággal sújtotta a két céget.

A kérdéses szolgáltatást három vállalkozás nyújtotta, a Gold Sweet volt a tartalomszolgáltató, a Digitánia a gateway-szolgáltató, míg a Formatel a technikai hátteret, a chatszoftver üzemeltetését biztosította. A hivatal a Formatel Kft.-vel szemben később megszüntette az eljárást, mivel a cég tájékoztatási felelősségét nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani.

A Gold Sweet Kft. és a Digitánia Zrt. főként a bulvárlapokban és hirdetési újságokban, illetve a Viasat tévécsatornán népszerűsítették az SMS-sel üzemelő randivonal-szolgáltatást. A versenyhatóság megállapította, hogy a szolgáltatás során nem lehetett olyan valós magánszemélyekkel kapcsolatba lépni, akik nem anyagi haszonszerzésből chateltek, vagyis a szolgáltatás lényegében alkalmatlan volt igazi társkeresésre.

A kiszabott 48 millió forintos bírságból 40 milliót a Digitania Kft-nek, 8 milliót pedig  Gold Sweet Kft-nek kell befizetnie, előbbi kapcsán kapcsolatban súlyosbító körülményként merült fel, hogy a versenyhatóság korábban hasonló magatartás miatt már elmarasztalta a vállalkozást, amely ennek ellenére megtévesztő kommunikációs tevékenységét hosszú időn át, széles körben folytatta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.