:

Szerző: Koi Tamás

2010. február 10. 13:43

Az iPhone és az Android is kap böngészőt az Operától

Az iPhone-t leszámítva szinte minden népszerű okostelefonra és mobiltelefonra elérhető a norvég Opera Software kompakt böngészője, az Opera Mini - egészen mostanáig. Az Android is megkapja a maga böngészőjét a cégtől.

A jelenleg a 4.2-es verziónál tartó Opera Mini 5-ös bétaváltozata a hétvégén kezdődő barcelonai Mobile World Congress alkalmával mutatkozik be a nagyközönség számára, ezzel alternatívát nyújtva az iPhone-okon található Safarira. Az Operának ugyanakkor nehéz dolga lesz, ha az Apple  mellett teret kíván szerezni magának a platformon, az iPhone-é ugyanis az egyik legjobb webböngésző a telefonok mezőnyében.

A multiplatformos Opera Mini a hagyományos értelemben véve nem is böngésző, valójában csak egy megjelenítőablak, a lekért weboldalakat valójában az Opera proxyszerverei renderelik és továbbítják a mobiltelefonra. A megoldás két fontos, kézzelfogható előnnyel jár a felhasználó számára: Az átküldött adatmennyiség jóval kisebb mint a hagyományos módon megjelenített oldalaknál, ahol minden komponenst az eredeti formájában és méretében kell letölteni, majd renderelni, ez rövidebb letöltési időt eredményez, ami főleg olyan területeken teszi kényelmesebbé a böngészést, ahol csak GPRS-alapú adathálózat áll rendelkezésre.

Az Opera Mini iPhone-platformon is elsősorban ezekkel az előnyökkel szolgál majd, emellett a program az iPhone gyári böngészőjével ellentétben támogatja a böngészőfülek használatát, valamint a \"speed dial\" funkciót is. Az Opera Mini egy Javában írt szoftver, minden telefonon fut, amely rendelkezik Java-támogatással. Az Apple iPhone azonban nem tartozik ezek közé, így az Opera fejlesztői alighanem egy natív alkalmazásként írták át iPhone OS-re az Opera Minit.

Az Apple okostelefonjaival kompatibilis Opera Mini böngésző publikus tesztjéről, illetve a végleges megjelenésről egyelőre nem nyilatkoznak a fejlesztők, a barcelonai kiállításon azonban már ki lehet próbálni a működő - egyelőre belső használatra szánt - tesztváltozatokat.

Az Opera barcelonai beharangozójában ezzel együtt világossá tette, hogy egyetlen platformra sem készül el február közepére az Opera Mini 5-ös változata. A kurrens, 4.2-es verzió több mint egy éve, 2008 novemberében jelent meg, az 5-ös verzió első bétája pedig tavaly szeptemberben látott napvilágot. A cég Opera Mobile 10 webböngészője sem lép ki a tesztfázisból az MWC idején: Symbian és Windows Mobile platformra csupán a harmadik béta érkezik meg, Android-platformon pedig bemutatkozik az első tesztváltozat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.