Szerző: Bizó Dániel

2010. március 1. 14:33

Kipróbáltuk: Samsung R580 laptop, a koreai kellemes

Egyelőre kevés port kavart, hogy az elmúlt időszakban a Samsung belefogott a notebookpiac meghódításába is, pedig ha a történelem útmutató a jövőre nézve, akkor a riválisoknak bizony van aggódni valója. Kezdésként leteszteltük a cég egyik DTR-modelljét, az R580-at.

Ha notebook, akkor a Samsung neve biztosan nem jut eszünkbe, pedig a vállalat régi szereplője a hordozható számítógépek területének, saját márkájával egy szünetet követően 2001-ben jelent meg ismét, és bérgyártói szolgáltatásokat is kínált több nagyobb szereplőnek, például a Dellnek. Mindez nem sokkal azt követően történt, hogy a cégen belül kiadták az utasítást a Sony legyűrésére, így a vállalat kezdetben értelemszerűen a márkaképet javító prémium életstílus kategóriában képviseltette magát.

Az elmúlt két évben azonban látványosan megváltozott a Samsung hozzáállása, és felgyorsultak az események, így többek közt az Egyesült Államokban is megkezdte a notebookok forgalmazását. Mindez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a vállalat az élmezőnybe  verekedte magát a legtöbb területen ahol képviselteti magát, így világelső LCD-gyártásban és televíziókban, az érintőképernyős mobilokban, szórakoztatóelektronikai portfóliója teljes, miközben márkája elismertté vált a háztartási berendezések terén is. A vállalat a világ legnagyobb memóriagyártója, és a fennmaradó utolsó merevlemezgyártók közül az egyik.

A Samsung ebből a pozícióból kezdte meg fokozni notebookpiaci jelenlétét, eddig láthatóan sikerrel. Erre alapozva a vállalat februárban megjelent a magyar piacon is, ami figyelembe véve annak kis méretét és viszonylag alacsony fejlettségét, a globális terjeszkedési szándék biztos jele. A Samsung összesen 10 modellel jelenik meg idén a magyar piacon, ebből jelenleg öt kapható, amelyek közül három netbook, kettő pedig asztali gép helyettesítő, vagyis DTR (desktop replacement). Mi most a legerősebbet, az R580-at próbáltuk ki, amely 260 ezer forint körüli összeget kóstál, amivel partiban van más márkák hasonló kategóriájú gépével.

Samsung R580, asztali gép helyett

Az R580 egy 15,6 hüvelykes gép, amely 2,6 kilogrammot nyom, utazósúlya a töltővel együtt pedig 3 kilogramm. A gép már Westmere-alapokra építkezik, vagyis az Intel 32 nanométeres csíkszélességű félvezető eljárásán készült kétmagos processzor a lelke. A Core i5-430M névleges gyári órajele 2,26 GHz, ezt 2,53-ig tudja turbózni, valamint rendelkezik Hyper-Threadinggel, így az előtelepített Windows 7 négy processzort lát.

A Core i5 bár rendelkezik integrált grafikával, a Samsung úgy döntött, egy asztali gépbe elkelhet a nagyobb grafikus teljesítmény, így egy NVIDIA GeForce GT 330M diszkrét GPU-t épített be, amely 48 végrehajtóegységgel (CUDA core) és 1 gigabájt memóriával rendelkezik, és legfeljebb 1,27 gigahertzen fut - az elmúlt évek játékai elfogadható minőségben játszhatóak. Mindezt 4 gigabájt rendszermemória és 500 gigabájt háttértár egészítette ki.

\"\"

Mindebből már sejthető, hogy a gép teljesítményére, a Windows 7 Home Premium rendszer válaszképességére nem lehet panasz, minden folyékonyan, gyorsan, és halkan történik. A Windows élményindexen az R580 5,9 pálcát lő a processzor miatt, míg az Aero felület futtatásáért 7,2 pontot kap, a többi altesztben pedig 6,4 ponttal végez.

A Samsung, 5400-as mobil merevlemez (Spinpoint M7 HM500JI) a tányér szélén 86 MB/s csúcssebességet ért el, míg a belső részen ennek felére, 44 MB/s sebességre lassult, miközben a hozzáférési idő 18 ms volt átlagosan - a legjobb 5, a legrosszabb 32 ms körül alakult. Apró műveletekből is legfeljebb 56-ot képes elvégezni másodpercenként a diszk, teljesen random hozzáférésekből pedig másodpercenként 37-et mért ki a HD Tune Pro - mindez megfelelően lassú a többi mobil merevlemezhez képest, nem árt bele a 4 gigabájt Samsung memória. A merevlemezt lehetséges a hallási küszöb alá halkítani, amiért nagyjából 10 százalékos teljesítményveszteséggel fizetünk a műveleti sebességben.

\"\"

A DTR feladat betöltését segítendő az R580 kényelmes teljes értékű billentyűzettel és numerikus paddal rendelkezik, így nem lehet probléma a táblázatok kezelése sem. A billentyűzet kialakítása a jelenlegi trendeknek megfelelően elkülönülő gombokat alkalmaz, ezek járása rövid, ezzel együtt is gyorsan megszokható, és rövid időn belül teljes sebességgel gépelhetünk rajtuk. A Samsung nem próbált meg ott okoskodni ahol arra semmi szükség, és a legtöbb felhasználónak úgyis csak bosszúságot okozott volna, így a kiosztás igyekszik a lehető legjobban lekövetni egy asztali billentyűzetet, szerencsére nagy az Enter, és a kurzorgombok körül sincsen lapozás.

\"\"

A 15,6 hüvelykes kijelző sajnálatos módon fényes kivitelű, de mivel az R580-at a legtöbben valószínűleg otthon, asztalon, konnektorba dugva fogják használni, mindez nem probléma, mert a tükröződést magasabbra állított fényerővel eltüntethetjük. A HD Ready, vagyis 1366x768 pixeles felbontást azonban ekkora méretben már inkább kevésnek találtuk mint elégnek, nem véletlen, hogy a megfelelő élesség elérése érdekében 10-12 hüvelykes méretben kezd szokványossá válni ez a felbontás. Ha már DTR, akkor örültünk volna egy 1680x1050-es panelnek, de belátjuk azt is, hogy a célpiacon ez nem feltétlenül jelentős igény, nem munkaeszközről van szó, és drágította volna a gépet. A tükröződésért cserébe magas kontrasztot és fényerőt kapunk, a Windows szemmértékes kalibrálását követően meggyőződhetünk róla, hogy szép képet kapunk.

A gép háza csupa fényes, ám a cég szerint nehezen karcolódó, kemény műanyag. A burkolat az új Samsung gépekre jellemző hullámvonalas (a cég szerint kristály-S) mintázatú, amely feldobja a látványt, a környezeti fénytől függően változik az árnyalta a bordó és vörös közt, bár a színek meghatározására nem esküdnénk. A touchpad talán lehetne nagyobb, valószínűleg a sötétben történő használatot hivatottak segíteni a sarkoknál világító kék ledek - egy DTR gépet úgyis egérrel fogunk használni az idő túlnyomó többségében. Mint már utaltunk rá, az R580 halkan jár, nincs vibráció, átlagos felhasználás mellett nem melegszik a csuklótámasznál, megfelelően kemény a billentyűzet alátámasztása, így az egész gép gyorsan megszokható.

Bár DTR, a 48,8 wattórás Samsung akkumulátorral tisztességes hordozhatóságot érhetünk el, igaz, csak ha vigyázunk. Alacsony teljesítményszintű, energiatakarékos üzemmódban a gép nyugalmi állapotban, alacsony fényerővel mindössze 13-14 wattot fogyaszt, vagyis olvasáskor, gépeléskor elérhetjük a 3,5 órát is. Böngészéskor, az aktivitástól függően 16-20 wattos átlaggal számolhatunk, de a folyamatos nyomkodásnál, Flash oldalakkal már inkább 30 wattnál járunk, vagyis intenzív böngészésnél itt már inkább 1,5-2 óra között alakul az üzemidő.

\"\"

A Gyűrűk Urát az R580-on nem fogjuk végignézni, főleg nem HD-ban, 720p videóból 100-120 percre, 1080p folyamnál legfeljebb 80-90 percre elegendő az akku kapacitása. A gép csúcsteljesítménye valahol 65 watt körül található a processzor és videokártya egyidejű kihajtásával, amit viszont tartósan nem javaslunk fenntartani, az R580 nem professzionális videovágásra vagy 3D-s renderelésre termett, intenzív  terhelés alatt erőteljes melegedést tapasztaltunk. A hűtő érdekessége, hogy elölről szívja be a levegőt, és hátul nyomja ki, eltérően a legtöbb notebooktól, így több hely maradt oldalt, és a légáramlás is hatékonyabb, így halkabb lehet.

Konklúzió

Az R580 összességében egy kellemes DTR, amelyhez gyorsan hozzá lehet szokni. Az ügyes mintázatnak és jó színválasztásnak, a lekerekített, eldolgozott éleknek köszönhetően - a tajvani márkák sok gépével ellentétben - jó ránézni, és emiatt egy idő után kétségtelenül szerethető is. Fényes és alacsony felbontású a panel, de ebben a kategóriában ez megszokott, így igazán fel sem tudjuk róni hibaként, ahogyan mást sem. Valójában a Samsung R580 egy olyan gép, amelyről sok rosszat, de sok kiemelkedően jót vagy érdekeset sem tudunk mondani felhasználói szemmel. A 2 év garancia is a kategóriában megszokott, és biztonságot ad.

\"\"

Azok számára, akik az újracsomagolt és átcímkézett termékek mai világában keresik a hitelességet, a Samsung tud adni. Egy Samsung notebook tele van ugyanis Samsung elektronikával, Samsung az LCD-panel, a memória, a merevlemez, az akkumulátor, Toshiba-Samsung az optikai meghajtó, de a cég állítja, hogy az alaplap és burkolat is Samsung, összességében az alkatrészek háromnegyede - egy Samsung notebook tehát nem csak a nevében az, hanem ízig vérig. A gépről készült Everest riport.

A Samsung név ráadásul sokak fülében jól cseng, rengeteg vevő került már kapcsolatba vele a televíziók, a telefonok vagy például az mp3-lejátszók révén, így számukra teljesen ésszerű választás lehet egy már ismert és bizalmat keltő márkától vásárolni laptopot, amely jól néz ki, és teszi a dolgát. Igaz, a megbízhatósággal és szervizzel kapcsolatban kell még gyűjteni a tapasztalatokat, de érdekes lesz figyelni az idei piaci eredményeket.

Az általunk tesztelt konfiguráció a Samsung szerint 260 ezer forint magasságában lesz megvásárolható a boltokban, amivel nem drága, de nem is kifejezetten olcsó. Lényegében egy árban van például a hasonló kiépítettségű Sony Vaio VPC-EB1S1E modellel, amelyben viszont AMD ATI Mobility Radeon 5650 GPU található, ami elvileg valamivel, 10-20 százalékkal magasabb grafikus teljesítményt érhetünk el, és DirectX 11 támogatást kapunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról