Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 1. 11:04

Kinyírja az Internet Explorer 6-ot a Google

Az Internet Explorer 6még mindig a felhasználók 20 százalékát szolgálja ki világszerte, miközben nem biztonságos, lassú és buta is. Több szolgáltató már kitiltotta felületeiről, most a Google is elbúcsúzik tőle.

A web sokat fejlődött az utóbbi tíz évben, az egyszerű szöveges oldalaktól eljutottunk a gazdag, interaktív tartalmakig. Sajnos az öreg böngészők nem képesek nagyon sok ilyen új funkciót működtetni, írja a Google a hivatalos Enterprise blogjában. A cég döntése értelmében a továbbiakban fokozatosan leépíti az IE6 támogatást és egyre több szolgáltatását csak új böngészőkkel lehet majd elérni.

\"\"

A választás lehetősége persze megmarad, s a Google ajánlása szerint mindenki kedvére mazsolázhat a következő lehetőségek közül: Microsoft Internet Explorer 7+, Mozilla Firefox 3+ Google Chrome 4+, illetve Safari 3+. Érdekes, hogy a Google a saját böngészőjével a legszigorúbb, s csak a 4-es verziót támogatja majd, bár ez a Chrome esetében a legkisebb probléma. Ott ugyanis teljesen automata, észrevétlen a frissítés, tehát néhány nap alatt a teljes Chrome-közösség a legfrissebb verzióra migrál automatikusan. A Firefox alatt hasonló a helyzet, bár ott megkérdezi a program, hogy szeretnénk-e frissíteni.

A hivatalos bejelentés szerint március 1-től elsőként a Google Docs, illetve a Google Sites esetében szűnik meg a régi böngészők támogatása. Ez feltételezhetően annyit jelent, hogy a felhasználók figyelmeztetést kapnak, de ettől még valószínűleg tudnak majd IE6 vagy Firefox 2 alól is keresést indítani, viszont az új funkciók már biztosan nem fognak működni, s előfordulhat, hogy idővel a Google szolgáltatásai egyáltalán nem indulnak majd el, ha a 9 éves böngészőt észlelik. A Microsoft ehhez képest még 2014-ig tervez támogatást nyújtani elavult termékéhez, habár a cég maga sem ajánlja már a használatát.

A tiltakozás a Google részéről lehet \"politikai\" okkal is, viszont elképzelhető, hogy a Google Apps olyan funkcionális, felületi átalakulás előtt áll, hogy abba már nem fér bele a régi böngésző. A hír viszont sokakat érint, ugyanis a világ internethasználóinak 20,07 százaléka használ Internet Explorer 6-ot, néhány százaléknyian a többi, a későbbiekben nem támogatott böngészőt. Magyarországon ennél valamivel jobb a helyzet, ugyanis mindössze a felhasználók 8,9 százaléka futtat Internet Explorer 6-ot, illetve 2 százaléka régi Firefoxot. A jelenleg elérhető statisztikákban a Google Chrome még mindenhol a 3-as változattal jelenik meg, de a frissítési mechanizmusnak köszönhetően ez jövő hónapra megváltozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról