Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 27. 14:28

Barcelonában jön a Windows Mobile 7

A Microsoft régen várt bejelentését a barcelonai Mobile World Congressen teszi meg, amivel újraélesztheti reményeit az okostelefon-piacon. A több mint egy évtizedes kódkészlet lecserélése kritikus pont a redmondi cég életében. Ha ez sem jön be, akkor elbúcsúzhatnak a mobilos piactól.

A CNET saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy az idei Mobile World Congressen megmutatja a Microsoft az új mobil operációs rendszerét, bár a hírek szerint nyáron még további finomításokat terveznek rajta, hogy az év végén már ezzel a rendszerrel megjelenő mobilokon már problémamentesen fusson. Emellett arról is születtek híresztelések, hogy a Microsoft egy saját okostelefonnal próbál majd előrukkolni, amivel a Windows Mobile 7 mellett a többi mobil szolgáltatását, mint például a Zune-t is egybe nyalábolhatja.

Egyelőre titkolóznak

Részleteket és kommentárokat nem adott közre a cég, így mindenkinek várnia kell a jövő hónapban esedékes hivatalos bejelentésig. Robbie Bach, a Microsoft szórakoztató divíziójának vezetője mindössze annyit mondott, hogy \"a cégnek sok mondanivalója lesz a telefonpiac jövőjével kapcsolatban Barcelonában\".

A felhasználók maximum izgalommal telt várakozással viseltetnek az új jövevény iránt, szemben a fejlesztőkkel, akiknek nagyon is sok veszítenivalójuk van. Ugyan a Microsoft még az asztali operációs rendszereinél is mindig törekedett arra, hogy a szoftverkompatibilitás a lehető legszélesebb körű legyen, de ez esetben egy teljes törést kell átvészelnie a platformnak. A Windows Mobile 7 alatt a pletykák szerint egyetlenegy régi szoftver sem fog elindulni, így a fejlesztőknek minden egyes programjukat át kell majd alakítani, ha a továbbiakban is remélnek bevételt ezen a területen.

A fejlesztőknek bizarr váltás lesz

Az új és régi fejlesztők számára részletesebb információkat a Microsoft a márciusi, egyáltalán nem a nagyközönségnek szóló MIX10 konferencián ígér. A MIX10 weboldala épp a napokban frissült, de egyelőre ott is nagy a titkolózás, s a Microsoft csak annyit árult el, hogy lesznek a mobil operációs rendszerrel kapcsolatos előadások: \"Igen, a MIX10-en megtudhatsz dolgokat az új generációs Windows telefonhoz való alkalmazás- és játékfejlesztésről\".

A tavalyi Mobile World Congress-en a Windows Mobile 6.5 bejelentése volt a nagy újdonság, ami végülis messze nem ütött olyan nagyot, ahogy azt a legtöbben várták. Az idei év úgy tűnik, hogy tényleg az utolsó dobása a Microsoftnak. A klasszikus WinMo-hívő gyártók, mint a Motorola vagy a HTC már egyértelműen a Google Android felé fordultak el, de még az LG és a Samsung is több androidos készüléket ígér 2010-rere. A Windows Mobile piaci részesedése tavaly harmadával csökkent. A kérdés, hogy ez a trend megáll vagy folyatódik?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról