Szerző: Bizó Dániel

2010. január 28. 08:41

Cloud architektúrát kínál a Cisco és a NetApp

Új szövetséget alakított a Cisco a NetAppal és a VMware-rel együtt, jelentették be a vállalatok. A lépés némileg meglepőnek mondható, miután a Cisco az EMC-vel állt nemrég össze, ráadásul a célok is hasonlóak. egységes IT-infrastruktúra megoldásokat kínálni a vállalatok számára.

A Cisco-NetApp-VMware trió egy olyan csomagot kíván letenni az asztalra, amely egy komplett virtualizált IT-infrastruktúrát kínál az ügyfelek számára, beleértve a szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket, virtualizációs és felügyeleti szoftvereket. Mindez a Cisco Unified Computing System szervereit és Nexus kapcsolóit, a NetApp FAS tárolóit, valamint a VMware vSphere virtualizációs platform együttesét jelenti.

A vállalatok egy úgynevezett társbérletű (multi-tenancy) architektúráról beszélnek, ahol a különféle felhasználók, legyen szó ügyfelekről vagy belső üzleti egységekről, egy közös IT-infrastruktúrán tudnak osztozni, egymástól megfelelően elszigetelve - vagyis egy cloudról van szó. A szövetség vállalja, hogy előre kitesztelten működő architektúrákat dolgozott ki, amelyekkel rendkívül gyorsan megtervezhetőek és felépíthetőek a kívánt infrastruktúrák. Mindehhez természetesen támogatás is jár, kooperatív módon. Ezek közé tartozik többek közt a kifejezetten a Microsoft-alkalmazások kiszolgálására kidolgozott virtuális infrastruktúra is, amelynek célja elsősorban az Exchange és a SQL Server.

Referenciaarchitektúra

A társbérlős, avagy cloud architektúra alapvető képessége, hogy a gazda képes az erőforrásokat az egyes felhasználók (bérlők) számára megfelelően és egymástól elszigetelten csoportosítani, beleértve a szerverek számítási kapacitását, a tárhelyet és a hálózatot is. A csoportosítás és izoláció szoftveresen, virtualizálva történik meg alapesetben, ugyanakkor elméletileg lehetőség van arra is, hogy egy-egy felhasználó fizikailag is izolált  legyen a többitől, vagyis gépei dedikált blade szervert, hálózati linket és tárolót kapjanak.

A Cisco blade szervereken futó virtuális gépek és kommunikáció (VLAN) szoftveres izolációjáról a VMware vShield tűzfal és a Nexus 1000V szoftveres switchek gondoskodnak, míg a NetApp MultiStore képes SAN kontroller szintjén virtualizálni a tárolót, így minden társbérlő úgy látja, mintha egy teljes fizikai tárolója lenne, amelyet saját maga akár menedzselni is tud, ha igényt tart rá - vagyis egy teljes infrastruktúrát lát, szervereket, hálózatot, tárolókat.

A társbérlők adminisztrátorai maguk is kiterjedt adminisztrációs feladatokat tudnak ellátni a virtuális infrastruktúrán. Így például VM-eket létrehozni, a saját hálózati összeköttetéseit felépíteni, a virtuális SAN-t menedzselni, és bármit, ami e szint felett található a szoftverek irányában. A menedzsment ugyanakkor nem egységes felületű, a három vállalat által szállított komponensekhez a már meglévő eszközöket kell alkalmazni. Arról, hogyan is néz ki egy ilyen Cisco-NetApp-VMware cloud architektúra, ez a 82 oldalas PDF értekezik, amely részletesen tárgyal egy aktuális implementációt, foglalkozik a szolgáltatási szintek és a bérlők fogyasztásai mérésének mikéntjével is.

Miért a NetApp?

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a tárolópiacot vezető EMC után miért áll össze a Cisco a NetAppal is. Erre hivatalos válasz ugyan nincs, a vállalatokhoz közel álló egy forrás szerint azonban valószínűleg arról lehet szó, hogy a Cisco nem akarta az EMC-hez láncolni magát, valamint a NetApp megoldásai sokkal jobban illeszkednek a cloud koncepciójához. A Cisco-EMC szövetség által kínált megoldás (vBlock) megközelítése, hangsúlya némileg eltér ettől, ugyanis a meglévő infrastruktúrák virtualizálását, fizikai konszolidációját és a felügyelet egységesítését és magas fokú automatizálását tűzi ki célul, és nem a megosztott cloud felépítést helyezi előtérbe. A társbérlős architektúrát a Cisco-NetApp-VMware alkalmasnak tartja akár publikus cloudok építéséhez is.

A NetApp egységes tárolóarchitektúrájának lényege, hogy minden NAS és SAN terméke egyesíthető egyetlen kontroller alá, és a hardver teljesen hétköznapi alkotóelemekből épül fel - a dolog szépsége, hogy az egységes tárolóba képes más gyártók diszkes tárolóinak bevonására is. A cég a szoftveres képességekre koncentrál, mint a kontroller szintű virtualizáció, a blokkszintű deduplikáció, a kvóták túlfoglalása, elágazó, írható snapshotok támogatása, vagy alkalmazásszintű adatmentési megoldások támogatása. Egyes vélemények szerint a NetApp megjelenése mellett szólhat az is, hogy a cég élen jár az Ethernet alapú tárolóhálózatok és az FCoE megoldások támogatásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról