Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 27. 11:35

Helyi trendek a Twitteren

A Twitter előnye, hogy híreket gyorsan terít szét felhasználói között, így egy fontos információ pillanatokon belül bejárhatja az egész Földet. Jól jön, ha az Apple vagy a Google bejelent valamit, vagy ha meghal Michael Jackson, de a legtöbb felhasználó leginkább arra lenne kíváncsi, hogy mi történik a szűkebb környezetében.

A magyar Twitter előrébb jár

Magyarországon szerencsére több alternatíva is létezik arra, hogy a teljes felhasználói bázist megjelenítő publikus timeline helyett csak a magyarokat lássuk külön. Az első ilyen megoldás a Turulcsirip volt, ami kigyűjtötte a magyar nyelven üzengető felhasználókat, majd arra is lehetőséget biztosított, hogy a teljes magyar paletta és a követett felhasználók közt átmenet keletkezzen, az úgynevezett \"barátkozós mód\" bevezetésével. Egy csúszka segítségével beállítható, hogy mennyi számunkra relevánsnak tűnő, de általunk nem követett felhasználó üzenete jelenjen meg.

\"\"

Hasonló kezdeményezés a Yamm.hu, ahol szintén le vannak válogatva a magyar felhasználók, de itt inkább a tematikus figyelés került előtérbe. A Twitteren egyre nagyobb számban megjelenő tinik számára érdekes celebvilág mellett tévéműsorok és egyéb aktualitások kerülnek ki külön feedbe.

Eközben maga a Twitter is igyekszik megfelelni a helyi tartalom iránti növekvő igényeknek. A korábban bevezetett \"trends\" funkció tökéletes volt arra, hogy a világban éppen zajló események címlapra kerüljenek, de éppen a helyi, általánosságban kisebb jelentőséggel bíró események sikkadtak el. A Yamm.hu készített egy magyar trendek funkciót, ahol már helyet kaphatott a BKV-sztájk, Szalainé, a Csillag Születik vagy éppen a mai TEDx konferencia.

Engem csak London érdekel

Leginkább ehhez hasonlít a Twitter által bevezetett helyi trendek megoldás. Minden felhasználó beállíthatja, hogy melyik régió aktivitásaira kíváncsi elsősorban, s ezt követően csak az ott pörgő témák lesznek számára kiemelve. Sajnos egyelőre csak korlátozott választási lehetőségek állnak rendelkezésre, így a globális verzión túl egyelőre csak az USA, az Egyesült Királyság, Kanada, Brazília, Írország, Mexikó híreire lehet szűkíteni, illetve 13 amerikai nagyvárosra, Londonra és Sao Paolóra.

A twitter.com-on lévő ígéret szerint hamarosan ez a lista bővülni fog, bár arra számítani lehet, hogy hazánk, vagy éppen Budapest nem lesz előkelő helyen ezen a listán. Szerencsére erre túl nagy szükségünk nincs is, hiszen itthon bárki megkaphatja már jó ideje ugyanezt a Turulcsirip és a Yamm.hu prezentálásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról