Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 27. 09:12

Teret nyert a grafikus piacon az Intel és az AMD

A PC-piac egész éves gyengélkedése ellenére a grafikus chipek eladásai jelentősen nőttek 2009-ben, derül ki a Jon Peddie Research által nyilvánosságra hozott számokból. A noteszgépek térnyerése az Intelnek és az AMD-nek kedvez.

2009-ben 14 százalékkal 425 millió darabra nőtt a grafikus chipek forgalma, állítja a Jon Peddie Research. A piac javulása várakozás feletti, tekintve hogy a PC-forgalom mindössze 5 százalékkal nőtt tavaly a Gartner szerint. Az év eleji bezuhanást követően azonban a harmadik és negyedik negyedév meglepően erősnek bizonyult és a PC-vásárlásokat az év végén rajtoló Windows 7 is segítette. Idén még erősebb évre és 27 százalékos GPU-piaci növekedésre számít a Jon Peddie Research, ez a legnagyobb ütemű erősödés az utóbbi 10 évben.

A GPU-gyártók versenyét továbbra is az Intel vezeti a chipkészleteibe integrált grafikus magoknak köszönhetően. Ahogy a PC-eladások egyre inkább a notebookok felé tolódnak, úgy nő az Intel előnye, mivel ebben a szegmensben sem az AMD, sem az NVIDIA nem igazán erős. A netbookok népszerűsége is az Intel malmára hajtja a vizet, az olcsó ultrahordozható lakossági gépek szinte kivétel nélkül chipsetbe integrált Intel grafikus vezérlővel kerülnek a boltokba. 2009 végén az Intel részesedése a grafikus piacon meghaladta az 55 százalékot a Jon Peddie Research szerint, egy éve még csak 47 százalék volt.

Az Intel előretörése elsősorban az NVIDIA kárára történt. A kaliforniai vállalat 2008 negyedik negyedévben még a piac 30 százalékát tartotta kézben, ez 2009 végére 24 százalékra olvadt. Az elemzés szerint az NVIDIA elsősorban az asztali gépekbe szánt GPU-k szegmensében tartotta jól magát, azonban a noteszpiacon menthetetlenül olvadt a befolyása, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az Intellel és az AMD-vel szemben a cég nem tud processzorból és chipkészletből álló platformot kínálni a PC-gyártóknak.

Az AMD piaci helyzete összességében nem sokat változott az elmúlt évben, a vállalat részesedése 19 százalék körül stagnált. A Jon Peddie Research szerint az AMD teret nyert a noteszgépek szegmensében, ugyanakkor szállítási problémák miatt részesedést vesztett az asztali gépekbe szánt GPU-k területén. Az AMD szeptemberben megkezdte kínálatának megújítását és mostanra a legalsó kategóriába is megérkeztek DirectX 11-et támogató grafikus processzorai.

A negyedik negyedévben startolt az Intel Pine Trail platformja, amely a világon elsőként nem a chipsetben, hanem a processzorban tartalmazza a grafikus vezérlőt. Ez a folyamat az idei első negyedévben folytatódott a 32 nanométeres Westmere chipek megjelenésével. A Jon Peddie szerint a CIG (CPU Integrated Graphics) termékek megjelenésével egyre inkább ki fognak szorulni a piacról a chipsetbe integrált vezérlők, ami egyben az NVIDIA hanyatlását is hozhatja az integrált szegmensben. Hosszabb távon a vállalat egyetlen esélyét a diszkrét GPU-k jelentik, a cég azonban láthatóan nem a GPU-piacon képzeli el jövőjét és már nem az asztali GeForce-vonalra koncentrálja erőforrásait, hanem más, nagyobb lehetőségekkel kecsegtető területekre mint amilyen az Ion vagy éppen a Tegra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról