:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 10. 08:44

Elhagyja az EMC-t a hazai vezető

A vártnál jobb eredményekkel zárta a negyedik negyedévet a tárolópiacot vezető EMC. A vállalat rekordbevételt ért el, elsősorban az RSA biztonsági megoldások és a szolgáltatások iránti élénkülő kereslet miatt. A magyar leányvállalat vezetője távozik.

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az EMC. Az adattárolási eszközök és szoftverek legnagyobb gyártója 4,1 milliárd dolláros rekordbevételt ért el, amely 2 százalékkal magasabb a 2008 végi forgalomnál és felülmúlja a cég 4 milliárdos előrejelzését is. A társaság nettó eredménye 426 millió dollárt tett ki, ez 54 százalékos bővülés 2008-hoz képest. Az EMC negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy a jó eredmények elsősorban a szolgáltatások iránti kereslet növekedésének tudhatók be. A termékértékesítés árbevétele 4 százalékkal visszaesett 2009 utolsó negyedévében, a szolgáltatások forgalma ezzel szemben 17 százalékkal tudott nőni.

Távozik a magyar vezér

Joe Tucci elnök-vezérigazgató szerint az adattárolási és biztonsági megoldások iránt erős a kereslet és egyelőre nem látszik csillapodni. 2010-ben 3-5 százalékos növekedésre van kilátás az informatikai piacon, az adattárolási megoldások forgalma azonban ennél nagyobb mértékben, 6-7 százalékkal nőhet idén, vélekedett Tucci. A biztonsági és virtualizációs piacok esetében akár 20 százalékos erősödés sem zárható ki az EMC vezetője szerint, aki a globális gazdasági környezet javulására számít.

A helyi EMC többé-kevésbé tudta hozni a terveit, ami egy elsősorban termékértékesítésre támaszkodó szervezettől nem rossz teljesítmény a válság idején - összegezte a cég hazai tevékenységét Ákos György. Az EMC hazai csapatának élére 2007-ben kinevezett vezető mégis távozik a cégtől. Egyrészt a regionális eredményekkel elégedetlen vállalat több országban is átszervezte a leányvállalatokat, sok helyen megszüntette a helyi menedzsmentet, másrészt a gyors eredményeket remélő, új értékesítési stratégiát illetően nagy a nézetkülönbség a regionális vezetéssel szemben - tudta meg egy telefonbeszélgetés során a HWSW. Hogy a magyar EMC tevékenységét ezután külföldről irányítják majd vagy sem, még nem tudni, jelenleg regionális vezető irányítja a magyar céget, mondta el lapunknak Ákos György, akitől megtudtuk, azt is, hogy az elmúlt évben a teljes létszám is 10 százalékkal csökkent.

A VMware is remekelt

Az EMC többségi tulajdonába tartozó VMware is erős negyedévet zárt. A virtualizációs megoldásokra szakosodott cég bevétele 18 százalékkal 608 millió dollárra emelkedett, nettó eredménye azonban közel felére, 56 millió dollárra esett vissza, amit a megnövekedett kutatás-fejlesztési kiadásokkal magyarázott a cég. A VMware szolgáltatásokból (ide tartozik a szoftverkövetés is) származó bevétele 52 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.