:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 26. 13:49

Új iSCSI adatátviteli rekord született

Az Intel és a Microsoft a közelmúltban egy 1 millió IOPS teljesítményű iSCSI konfigurációt demóztak, amely teljesen hétköznapi, kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből állt. A vállalatok célja az volt, hogy bebizonyítsák, az iSCSI nem csak akkor szerepel kitűnően, ha költséghatékony tárolómegoldásokról van szó, teljesítmény terén sem kell szégyenkeznie.

Egy január közepén rendezett webcast során az Intel és a Microsoft egy több mint 1 millió IOPS teljesítményű, iSCSI-alapú megoldást demózott, amely Intel Xeon processzorokon, Intel hálózati vezérlőn és Windows Server 2008 R2 operációs rendszeren alapult. A sebességteszteket fizikai és virtualizált környezetben is lefuttatták, első alkalommal 1 millió IOPS feletti volt az eredmény, ami még akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk, hogy a tesztrendszer csak 512 bájtos műveletek mellett hozta ezt, de még 4k-s átviteleknél is 550 ezer felett volt az IO műveletek száma másodpercenként, az átvitel sávszélessége pedig meghaladta a 2 GBps-t.

\"\"

A virtualizált környezetben végzett tesztekhez a Microsoft Hyper-V hypervisorát használták természetesen, amelynek 2.0 verziója (ez található a Windows Server 2008 R2-ben) már rendelkezik VMQ támogatással. A VMW (Virtual Machine Queue a hálózatkezeléssel kapcsolatos egyes feladatokat veszi le a hypervisor válláról és a hálózati vezérlőre terheli át, ezzel növelve a teljesítményt. Ehhez megfelelő hálózati vezérlőre is szükség van.

A virtualizált környezetben futtatott teszt során 715 ezer IOPS-os csúcsteljesítményt mértek a cégek 512 bájtos írás/olvasás mellett. 4k-s méretnél 400 ezer IOPS melett 1,5 gigabájt/s volt a sávszélesség, 8k vagy ennél nagyobb transzferek esetén a virtualizált eredmények egybeestek a fizikai környezetben mért eredményekkel, vagyis a virtualizáció nem befolyásolta a teljesítményt. Az eredmények további részletezése az Intel és a Microsoft közös prezentációjában található meg.

\"\"

A tesztkonfiguráció egy hátköznapi, kétfoglalatos, torony kivitelű szerver volt 3,2 GHz-es Intel Xeon 5580 processzorokkal, Intel 10 gigabites Ethernet-vezérlővel (X520), valamint Windows Server 2008 R2 operációs rendszerrel. A cégek a prezentáció során felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy teljesítmény többek között annak is köszönhető, hogy a Windows Server operációs rendszer már natív támogatást biztosít az iSCSI-hoz, emellett az Intel hálózati vezérlői és a Xeonokhoz tervezett chipkészletek képesek számos hálózatkezelési feladat hardveres gyorsítására. A laboratóriumi demó során természetesen a szoftverréteget is erősen teljesítményre optimalizálták.

Az iSCSI eszközök az elmúlt évek során egyre több vállalatnál tűntek fel és költséghatékony alternatívaként a felsőbb régiók felé szorítják a Fibre Channelt. A protokoll térhódításának nagy lökést adhat a 10G Ethernet elterjedése, amely - mint a fenti példa is bizonyítja - kedvező hatással van a sebességre. Ez leginkább az SSD-k terjedése miatt lehet fontos, a merevlemezeknél jóval alacsonyabb késleltetés és nagyobb sávszélesség extra terhelést ró az átviteli közegre is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.