Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 26. 11:25

Mindenkinél működnek mostantól a Chrome-kiegészítők

Végre mindenki számára elérhetőek a kiegészítők a Google Chrome böngészőben. Mostantól nem kell a béta változatot használni azoknak, akik hiányolták eddig a plusz funkciókat. A Chrome rohamosan fejlődik.

Alig pár nap telt el azóta, hogy az internetezők örülhettek a Firefox 3.6-nak, most a Chrome verziószáma ugrott egyet előre. Megjelent a régen várt frissítés a stabil változathoz is, így a nem kísérletező kedvű felhasználók is élvezhetik a kiegészítők nyújtotta előnyöket. Emellett 13 biztonsági javítás is bekerült a frissítésbe.

1700 kiegészítő

A tavaly decemberi béta verzió óta ugyan már bárki kipróbálhatta a Chrome böngésző kiegészítőit, illetve a Bookmark Sync funkciót is, de a 4.0 végleges, stabil, a legtöbb felhasználó által választott változatába csak most kerültek bele. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csiszolgatásnak és tesztelésnek vége, a fejlesztők úgy értékelték, hogy mindkét funkció megérett, s bátran vállalják véglegesként a felhasználók előtt. Mostanra ráadásul több mint 1700 kiegészítő érhető el a Google böngészőjéhez. A HWSW már múlt héten összegyűjtötte a leghasznosabbnak gondolt 10 Google Chrome kiegészítőt, a lista itt érhető el.

A funkciók bővülése mellett a Google 13 biztonsági sebezhetőséget is gyógyít a legújabb frissítéssel, melyek közül 6 magas veszélyességi besorolást kapott. Az egyik ilyen hiba a Chrome bugkereső szolgáltatását tette nyitott kapuvá a hackerek számára. A fejlődés viszont egyelőre csak a Windows felhasználókat érinti, a linuxosok kénytelenek továbbra is a béta verziót használni. Ennél már csak a Mac társadalom jár hátrébb, ahol egészen a fejlesztői csatornáig kell visszanyúlni a kiegészítők eléréséhez.

Gyorsabb és okosabb

A stabil 4.0.249.78-as verziónál egyébként a Google 40 százalékos teljesítménynövekedésről is beszél az előző stabil változathoz képest, illetve 400 százalékos gyorsulásról a tavalyi első stabil verzió óta. Az új Windows-verzió továbbá néhány új HTML és JavaScript API-val is bővült, melyek leginkább a web 2.0-ás szolgáltatások offline szinkronizációjánál játszanak majd fontos szerepet. Ilyenek például a Web SQL Database API, ami lehetővé teszi a strukturált adatok helyi tárolását, a Web Storage API, amivel egyszerűsödnek a helyi tárolási mechanizmusok, vagy a WebSockets, ami egy folyamatos oda-vissza működő adatkommunikációs csatornát tart fent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról