:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 12. 13:47

Centerton néven jön a kisétvágyú Intel szerverchip

A pekingi Intel Developer Forumon elhangzottak szerint még az idén piacra dobja az alacsony fogyasztású és relatív alacsony teljesítményű mikroszerverekbe szánt processzorát az Intel, amelynek neve Centerton lesz.

A kimondottan alacsony teljesítményigényű, jól párhuzamosítható feladatokra szánt mikroszerverek nemrég születtek meg, de nagy népszerűségre számíthatnak olyan területeken mint a webhoszting, az emailkiszolgálás vagy a közösségi szolgáltatások futtatása. Ezen feladatok közös jellemzője a masszív párhuzamosság, a gépek magas száma miatt pedig az üzemeltető cégek számára kritikus szempont az energiahatékonyság és az alacsony bekerülési költség. Ennek oldalán hajlandóak ugyanakkor feláldozni a teljesítményt és a megbízhatóságot - a hibatűrés szoftveres oldalról biztosított, az elromlott kiszolgálókat csak kicseréli a személyzet.

Hogy a mikroszerverekben mekkora üzleti potenciál rejlik, azt jól mutatja az AMD közelmúltbeli lépése: a processzorfejlesztő cég megvásárolta a mikroszerverek úttörőjeként számon tartott SeaMicro vállalatot - amely egyébként Intel-alapú megoldásaival szerzett ismertséget és ügyfeleket. A mikroszerver-piacon emellett olyan cégek versenyeznek még mint a Dell, az alaplapjairól ismert Tyan és a SuperMicro. Az Intel előrejelzése szerint pár év múlva ezek a gépek a teljes szerverpiac 10 százalékát is adhatják, ami évente közel 1 millió darabot jelent.

SuperMicro MicroCloud

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat már jelenleg is gyárt két alacsony fogyasztású Xeont mikroszerverek számára: a magonként két szálat futtató E3-1260L négy maggal és 8 megabájt L3 cache-sel rendelkezik, 2,4 GHz-es névleges órajele Turbo módban akár 3,3 GHz is lehet, a TDP értéke pedig 45 Watt, a Xeon E3-1220L pedig egy kétmagos, 2,2 GHz-es chip, 3 megabájt L3 cache-sel és 20 wattos TDP értékkel. Ennél alacsonyabb fogyasztású a Pentium 350 nevű kétmagos chip, amely 1,2 GHz-es órajele működik és mindössze 12 wattot kér.

6 watt

A vállalat azonban nem áll itt meg, és további, még alacsonyabb fogyasztású lapkákat dob piacra a szegmens igényeit szem előtt tartva. Ezekhez az alapot a netbookokból ismert Atom chipek fogják szolgáltatni, azonban a szerverüzemeltetők elvárásainak megfelelően átdolgozva. A Centerton néven érkező processzorok két 64 bites Atom processzormagot tartalmaznak, de támogatják az ECC memóriákat és a VT-x hardveres virtualizációs funkciók is megtalálhatók bennük. Az első, még 32 nanométeres technológiával gyártott Centeron-változatok TDP-értékét 6 watt alá ígéri az Intel. A Centertonokkal a jövőben várható ARM-alapú szerverchipek térnyerését is visszaverheti a cég.. Több gyártó, köztük a HP is kísérletezik ARM utasításkészlet-architektúrára épülő kiszolgálókkal, ezek előnye az x86-os gépekkel szemben pont az alacsonyabb fogyasztás, magasabb energiahatékonyság lehet, ha beérik hozzájuk a szoftveres infrastruktúra.

Az IDF-en arról is beszélt a vállalat data center részlegének vezetője, Diane Bryant, hogy még a második negyedévben bemutatkozhatnak az első 22 nanométeres, Ivy Bridge alapú Xeon E3 lapkák. Az Ivy Bridge mikroarchitektúra leginkább energiahatékonyságban lép előre a Sandy Bridge-hez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.