Szerző: Bizó Dániel

2010. január 25. 13:35

Még szenved a magyar PC-piac

Az egy éven át tartó csökkenést követően év végén ismét növekedett az európai PC-piac, köszönhetően a notebookok iránti erős keresletnek, jelentette az IDC. Magához tért Kelet-Közép Európa is, de Magyarország még nem. Eközben az Acer a HP-val az elsőségért viaskodik.

A globális számok, valamint az Intel és az AMD negyedéves mutatói alapján már sejteni lehetett, hogy a PC-k iránti kereslet 2009 utolsó három hónapjában Európában is fellendült, és ismét növekedésről lehet beszélni. Az IDC adatai alapján az európai, közel-keleti és afrikai országokat takaró EMEA piacokon összességében 3,5 százalékkal több PC fogyott az ünnepi szezonban mint egy évvel korábban, a mennyiség így meghaladta a 30 millió darabot is.

A növekedést természetesen a notebookok jelentették, amelyekből 13,7 százalékkal több fogyott mint 2008 végén, miközben az asztali gépek eladásai 13,3 százalékkal estek vissza. Igaz, ez a csökkenés még mindig kevésbé súlyos, mint a megelőző negyedévekben, amit ugyanakkor nem a vállalatok vagy a kormányzat költéseinek visszatérése magyaráz, hanem az all-in-one (monitorral egybeépített) PC-k iránt megjelenő kereslet.

Ezzel együtt is folytatódott ugyanakkor a hordozható gépek térnyerése, az IDC számai alapján a negyedik negyedévben már az eladások több mint 68 százalékát tették ki, ami több mint 20 millió laptopot jelent három hónap alatt. A kereslet a várakozásoknál némileg gyengébben alakult a hagyományos notebookok terén, a húzóerőt továbbra is leginkább a netbookok képezték, ezekből nagyjából 5 millió fogyott, vagyis arányuk 25 százalék körüli már.

Morvay Eszter, IDC-elemző szerint a szegmens 2010-ben is élénk marad, ugyanakkor a vékony és könnyű modellek, smartbookok és tabletek növekvő kihívást jelentenek a hagyományos értelemben vett netbookok számára - megfordítva az érvelést azonban az ultrahordozható gépek térnyerése várható 2010-re az IDC szerint.

Magyarország kilóg

Kelet-Közép Európa az EMEA tendenciákkal összhangban lévő, ugyanakkor sokkal erőteljesebb számokat mutatott. A piac egésze itt 10,1 százalékkal nőtt, miután a finanszírozási problémák korábban erősebben sújtották, mint nyugatabbra. A notebookok iránti kereslet várakozás felett alakult, így ezekből 37,5 százalékkal többet adtak el mint egy évvel korábban, miközben asztali gépből jóval, 16 százalékkal kevesebb fogyott, így a notebookok képezték az eladott gépek már több mint 60 százalékát.

Sajnálatos módon azonban a magyar piac a régióbelieknél sokkal rosszabb képet fest, és még nem lehet fellendülésről beszélni. A negyedik negyedévben mindössze 163 ezer gép fogyott az IDC előzetes adatai alapján, ami 14 százalékos csökkenést jelent - végleges számokat februárra produkál majd az IDC, közölte a HWSW-vel Morvay. Mindez arra utal, hogy Magyarországon a válság hatásai késleltetve, elhúzódóan mutatkoznak. Az asztali gépek iránti kereslet drámai mértékben, 36 százalékkal múlta alul a tavalyit (39 ezer darab), miközben hordozható PC-kből is 4 százalékkal kevesebb, 124 ezer fogyott mindössze - a mobilitás felé történő elmozdulás azonban itt is egyértelmű.

[+] Nehéz év volt 2009 a hazai PC-piacon

Fauszt Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője szerint a magyar PC-piacot egyértelműen a céges beruházások elmaradása fogta vissza, és az IDC szerint még nagyjából 2 negyedéven keresztül recessziós állapotban marad a gazdaság is, miközben más országok már kifelé jönnek a gödörből. \"Nem sietnek a cégek a cserével, a meglévő gépek működnek, és az elbocsátások miatt jelentős a fölös kapacitás is\" - fogalmazott Fauszt. Hozzátette, hogy a notebookok még a vártnál jobban is fogytak, \"mindenki rosszabbra számított\". \"Itt a netbookok mentették meg a piacot, darabszámot tekintve\". Fauszt előzetes számításai alapján a fogyasztói szegmens még növekedést is tudott produkálni. Összegzésként kedvező piaci környezetre 2010 harmadik negyedévétől lehet számítani.

Gyártók

A gyártók versenyében két páros küzdelem alakult ki az EMEA piacokon, ha a puszta összesített helyezéseket nézzük. A HP-nak az év végén is sikerült megszereznie az első helyet 20,2 százalékkal, szorosan az Acer előtt, a különbség alig 0,6 százalékpont. Az idő azonban a tajvaniaknak dolgozik, az Acer negyedével több gépet értékesített, míg a HP alig tudta tartani a tavalyi volument. A harmadik helyért szintén egy párharc alakult ki, a Dell 9,2 százalékkal futott be a dobogóra, mögötte 8 százalékkal az Eee PC-k sikerét meglovagló Asus. Az ötödik helyen a Toshiba, a hatodikon a Lenovo, majd a telkó-kapcsolatait sikeresen kiaknázó Samsung, az Apple és a Sony következett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról