Szerző: Koi Tamás

2010. január 20. 10:05

Mostantól Windows 7 is futtatható a Mac-eken

Bár a Macintosh-felhasználók nagy többsége az alapként kínált, Mac OS X operációs rendszert használja számítógépével, ritkább esetekben előfordul, hogy Windows felületre kell váltaniuk munkájuk során, vagy egyéb, kompatibilitási okból.

Az Intel-alapú Mac-ek megjelenése után nem sokkal az Apple hivatalos megoldást kínált arra, hogy számítógépeire alternatívaként valamilyen Windowst telepíthessenek a tulajdonosok: a Boot Camp nevű szoftver első, 2006-ban megjelent változata eleinte csak a Windows XP telepítését támogatta, a most megjelent, 3.1-es verzió azonban már a Microsoft legújabb operációs rendszerének, a Windows 7-nek is utat enged a legtöbb inteles Macintosh asztali számítógépen és noteszgépen.

A Windows 7 telepítése csak Mac OS X 10.6 vagy annál újabb rendszerszoftver alól támogatott, az Apple mindenekelőtt azt ajánlja felhasználóinak, hogy elsőként az operációs rendszer frissítőszolgáltatásával töltsenek le a meglévő telepítéshez minden elérhető frissítést. Ezután a Boot Camp 3.1 telepítősegéddel el kell végezni a Windows 7 telepítését, majd Mac OS X alól telepíteni kell a windowsos eszközillesztő-csomagot. A telepítéshez mind a Mac OS X, mind a Windows 7 telepítőlemezekre szükség van. A meghajtócsomagot telepítés után szintén frissíteni kell az internetről.

A Windows 7 megfelelő működéséhez bizonyos Macintosh konfigurációk esetén további lépésekre van szükség: a tavaly év végén bemutatott, 27 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott iMac-ekhez külön eszközillesztő-csomagot adott ki az Apple, mely a grafikus vezérlőhöz és a Bluetooth-rádióhoz kínál friss drivereket. Más, korábbi Macbookok és iMac-ek esetében szükséges lehet a grafikus vezérlő firmware-frissítése is.

A Boot Camp 3.1 két változatban, 32 és 64 bites Windowsokhoz érhető el, az új verzió a Windows 7 Home Premium, Professional és Ultimate kiadásait egyaránt támogatja. Vistáról Windows 7-re frissítőknek egy külön erre a procedúrára létrehozott programot is futtatniuk kell, mely biztonságosan leválasztja a csak olvasható Mac OS X partíciót Vista alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról