Szerző: Bizó Dániel

2010. január 19. 18:30

Itt a MariaDB 5.1 RC, a MySQL forkja

Kiadásra jelölt állapotba került a MariaDB, a MySQL egy forkja, amelyet Michale Widenius vezetésével fejlesztenek. Az adatbázis-kezelő célja, hogy tökéletes helyettesítője legyen a MySQL-nek.

A MariaDB 5.1 RC a MySQL GPL alatti stabil 5.1 kiadásának kódbázisára épül, ugyanakkor számos módosítást, patcheket és továbbfejlesztést tartalmaz, a hozzáadott kódok nagy részét máshol már régóta használják vagy tesztelik, például a MySQL jövőbeni kiadásaiban. Ezért, és mivel az RC egy négyhónapos béta ciklust követően született meg, és Widenius, a MySQL alapítója szerint rendkívül stabilnak kell viselkednie éles helyzetben is.

Az egyik legnagyobb különbség, hogy a MariaDB beépítve tartalmazza az XtraDB-t, felváltva ezzel a normál InnoDB motort. A webes infrastrukturális megoldásokat fejlesztő Percona által menedzselt XtraDB kódot az InnoDB továbbfejlesztése, és többek közt a Google is nagyban hozzájárult a javításához.

Ennek köszönhetően az adatbázis-kezelő szoftver sokkal jobban képes skálázódni a processzormagok és párhuzamos szálak számának fokozódásával, és jobban bírja az egyidejű kapcsolatok jelentette terhelést is - teljesen kompatibilis az InnoDB-vel, az adatok nem igényelnek semmiféle konverziót. Widenius szerint az XtraDB-vel elérhetőek az eredetileg a MySQL 5.4 által ígértek. A MariaDB ezenkívül a Maria és PBXT motorokat is tartalmazza.

A MySQL 6.0 kódjának továbbfejlesztésével született meg a szálcsoportok kezelése a MariaDB 5.1-ben. Ez azt eredményezi, hogy egyetlen kapcsolódás több párhuzamos szállal is rendelkezhet, amelyek bármilyen lekérdezést futtathatnak. Ez leginkább akkor lehet előnyös, mikor sok és egyszerű kiolvasás történik, amikor is rendkívül felgyorsulhat az egy-egy kapcsolódáson érkező igények kiszolgálása, hatalmasat javítva a MariaDB által kiszolgált alkalmazás válaszképességén.

A GPLv2 alatt kiadott szoftver letölthető forrás formájában, valamint binárisként 32 és 64 bites x86/Linux rendszerek számára. A MySQL-lel szembeni különbségek összefoglalója itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról