Szerző: Koi Tamás

2010. január 18. 14:40

Ütőképesnek ígérkeznek az ASUS e-könyvei

Külföldi lapértesülések szerint rövidesen két új e-könyvolvasójáról is leránthatja a leplet az ASUS, melytől korábban - a netbookok piacán végzett úttörő munkája kapcsán - komoly áttörést várt a szakma.

Az idei CES alkalmával az ASUS szemérmesen hallgatott az új e-könyolvasókról, noha a kiállítás slágertermékei a 3D-s megjelenítők mellett kétségtelenül a könyveket leváltani hivatott elektronikai eszközök voltak. A Times Online birtokába jutott - máshol is megerősített - információk szerint a gyártó több ilyen termékkel is megjelenik hamarosan, beleértve a prémiumkategóriás eszközöket és az igazi tömegterméknek szánt, Kindle-konkurenseket.

Az első, konkrét termék megjelenését feltáró információ az ASUS DR-570 típusú e-könyv megjelenését vetítette elő, mely alighanem ugyanaz a könyvolvasó, melyről hosszú hónapok óta olvashatók különféle pletykák az interneten. A DR-570 legnagyobb különlegességét a ragyogó színű, 6 hüvelykes OLED-kijelző jelentheti majd, mely egyelőre igazi unikumnak minősül az e-könyvolvasók mezőnyében.

A kiszivárgott információk szerint a DR-570 Wi-Fi és 3G-s hálózatokon keresztül egyaránt képes lesz az internetre csatlakozni, és inkább egyfajta táblaszámítógép lesz, mint könyvolvasó, legalábbis erre utal, hogy az internetböngészője minden további nélkül megbirkózik majd a Flash-tartalmakkal. Tekintve, hogy az OLED-kijelző a hagyományos, e-ink kijelzőkhöz képest jóval többet fogyaszt, az eszköz nagyjából 122 órás üzemidőt ígér. Szintén a fejlett kijelzőnek köszönhetően az olvasó alighanem borsos áron kerülhet majd forgalomba - a fogyasztói árral kapcsolatban azonban egyelőre semmilyen információ nem szivárgott ki a gyártótól.

\"\"
ASUS DR-950

A DR-570-nél nagyobb, azonban hagyományos technológiára épülő kijelzőt kaphat a DR-950 típusú könyvolvasó, mely a 9 hüvelykes képátlójú megjelenítő révén leginkább a Kindle DX ellenfele lehet majd. Az ASUS megoldása ráadásul az Amazon könyvolvasójával ellentétben érintőkijelzős lesz, emellett könnyebbnek is ígérkezik annál (a tömege állítólag megáll 370 grammnál). A 2 vagy 4 gigabájt memóriával ellátott DR-950 éppúgy támogatja majd a WLAN- és HSDPA-kapcsolatot, mint a DR-570. A könyvolvasó megjelenésének idejéről és áráról egyelőre nem tudni konkrétumot.

Az ASUS először tavalyi CeBit alkalmával mutatott be a nagyközönségnek e-könyvolvasó koncepciót, a kétoldalas, formátumában éppen ezért a könyvekre jobban hasonlító eszközről később a cég első embere azt nyilatkozta, hogy egy teljes termékcsaládból álló portfólió része lesz. Az Eee márkajelű számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközök táborába tartozó könyvolvasóknak a vállalat korábbi tervei szerint már tavaly a boltokba kellett volna kerülniük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról