:

Szerző: Koi Tamás

2010. január 18. 12:21

Kétszeresére gyorsult a DisplayPort csatoló

A számos iparági szabványt megalkotó Video Electronics Standards Association (VESA) bejelentette, hogy elkészült a DisplayPort csatolószabvány legújabb változatával.

Az elsősorban monitorokhoz használatos DisplayPort-csatoló 1.2-es verziója a kurrens, 1.1a szabványhoz képest elsősorban gyorsabb jelátvitelt ígér, melynek eredményeként nem csak a megjelenített kép felbontását lehet növelni, hanem a korábbinál több, egyszersmind nagyobb felbontású monitort lehet a rendszerhez kapcsolni, valamint tovább lehet növelni a kijelzők képfrissítési frekvenciáját.

A korábbi szabvány 10,8 Gbps sávszélességét 21,6 Gbps-re növelő DisplayPort 1.2 immár támogatja az úgynevezett \"multi-streaming\" funkciót, azaz egy kábelen keresztül egyszerre több képi- és hangjelet tud továbbítani. A korábbi szabvány egy, legfeljebb 2560x1600 pixeles felbontású, 60 Hz-en üzemelő kijelzőt kezelt, a DisplayPort 1.2 ezzel szemben akár két ilyen megjelenítővel is elboldogul, illetve a megfelelő eszközökkel (speciális hub) akár négy 1920x1200 pixeles felbontású monitort is ki tud szolgálni.

A DisplayPort 1.2 további, jelentős újítása a korábbinál lényegesen gyorsabb kétirányú kommunikáció megjelenése: a rendszer az USB 2.0 és Ethernet adatkapcsolat részére mostantól 1 Mbps helyett 720 Mbps-t különít el az AUX-csatornán, ami az USB-hubokkal ellátott kijelzők, valamint az érintőképernyők hatékonyabb, egyetlen kábellel történő összeköttetésére kínál lehetőséget.

Az új szabvány nem követel új csatlakozó- és kábelformátumot, valamint száz százalékos visszamenőleges kompatibilitást ígér a régi rendszerrel. A szabvány DisplayPort-kábel négy vezetékén egyenként 5,4 Gbps a maximális átviteli sebesség, ez azonban még nem igényel extra árnyékolást, ezért a jelenlegi kábelek is használhatók az új eszközökkel. A DisplayPort 1.2 maximum 3820x2400 pixeles felbontást támogat 60 Hz-es képfrissítés mellett, vagy 2560x1600 pixeles felbontást 120 Hz-es képfrissítéssel (3D-s megjelenítéshez).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.