:

Szerző: Koi Tamás

2010. január 18. 10:13

Az Apple kitiltatná Amerikából a Nokiát

A Nokia mobiltelefonok amerikai importjának betiltását kérte az illetékes kereskedelmi szervezettől az Apple, miután a két cég közt tavaly ősz óta folyó vitát nem sikerült sem a tárgyalóasztalnál, sem a bíróságon elsimítani.

A Nokia és az Apple közt zajló jogi perpatvar különböző, a mobiltelefonok által használt technológiák jogosulatlannak vélt felhasználásából indult. A tárgyalóasztaltól végül a Nokia állt fel először és citálta bíróság elé az Apple-t tavaly októberben: a cég keresetében kifogásolta, hogy az amerikai gyártó a kezdetektől fogva licencengedély nélkül használja a Nokia tíz szabványát az iPhone telefonokban. Az érintett tíz szabvány többek közt a GSM és 3G-s hálózatok kezelését, a beszédkódolást és a titkosítást fedi le - ezek felett a Nokia álláspontja szerint a finnek rendelkeznek.

Az Apple a védekező pozíciót offenzív taktikára váltotta december elején, amikor viszontkeresetet nyújtott be a Nokia ellen, határozottan visszautasítva a finn cég beadványában szereplő vádakat, emellett kifogásolta, hogy a Nokia mellesleg jogosulatlanul használja az Apple bizonyos szabványait, melyek elsősorban a kezelőfelület működését érintik (ilyen például a kinetikus görgetés, a kijelző tájolásának megváltozása stb).

A felek közti vita december utolsó napjaira olyan mértékben elmérgesedett, hogy a Nokia az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz fordult beadványával, melyben már csak hét szabvány jogosulatlan felhasználását kifogásolta, ugyanakkor állításuk szerint ezeket az Apple gyakorlatilag minden eszközében - beleértve az iPod médialejátszókat, iPhone telefonokat - jogosulatlanul használja.

Az Apple válaszul a múlt hét végén fordult hasonló beadványával a szövetségi szervhez, azt kérve az illetékes hivataltól, hogy tiltsák be a Nokia telefonok amerikai importját. A két cég tehát jelenleg komoly adok-kapok játékot játszik a szabványvitában, melynek kimenetele egyelőre abszolúte kétesélyes. Az amerikai piacot érintő pereskedéssel egyszersmind új arcát mutatta a Nokia is, mely a világ vezető mobilgyártójaként az elmúlt évben komoly nehézségekkel küzdött.

A cég agresszív stratégiájára magyarázat lehet, hogy a Nokia bár a mobilpiacon meg tudta őrizni elsőségét, okostelefonjai az Egyesült Államokban korántsem fogynak olyan jól, mint szeretnék. A vállalatnak a tengerentúlon az Apple és a Research in Motion tartoznak a legnagyobb ellenfelei közé - előbbit a jelek szerint a bíróságon próbálja legyőzni, utóbbival szemben pedig mindeddig szokatlan, agresszív reklámkampányt folytat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.