Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 14. 12:29

Biztonságosabb lett a Google levelezője

A Google népszerű webes levelezőjében, a Gmailben eddig külön kellett beállítani a HTTPS hozzáférést, ezt most alapérelmezetté teszi a cég a nagyobb biztonság érdekében.

A hivatalos Gmail blogon írtak szerint a vállalat már régóta vizsgálta, a HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) bekapcsolása milyen mértékű lassulást eredményez a levelező használatakor, és úgy döntöttek, a biztonságos elérés bekapcsolása a felhasználók javát szolgálja. A HTTPS SSL/TLS titkosítással védi a szerver és a kliens közti kommunikációt, ezt a megoldást gyakran használják pénzügyi tranzakciók esetében is: ma már szinte minden banki weboldal HTTPS-t használ, ami általában le is buktatja az adathalászati próbálkozásokat, amik rendszerint \"sima\" HTTP protokollt használnak.

A Google 2008 óta teszi lehetővé a Gmailen a HTTPS használatát és 2009 közepe vizsgálja annak lehetőségét, hogy alapértelmezetté tegye a HTTPS-t, miután biztonsági szakértők nyílt levelet intéztek Eric Schmidthez, a Google vezérigazgatójához, amiben arra kérték, a nagyobb biztonság és a felhasználói adatok védelme érdekében vezesse be ezt az interneten széles körben használt protokollt a Gmailben, a Google Docsban és a Google Calendarban.

\"\"

\"Jelenleg vezetjük be az alapértelmezett HTTPS-t mindenkinél\" - írja a Gmail blogban Sam Schillace, a Gmail egyik fejlesztési vezetője. Aki már korábban beállította a Gmailben a HTTPS-t, az semmilyen változást nem észlel majd, továbbra is a biztonságos protokollt fogja használni a levelezője. A változás a Gogle Apps felhasználókat is érinti természetesen. Aki bízik a hálózatában és túlságosan lassúnak találja a hozzáférést HTTPS-en keresztül, a Gmail beállításai között kikapcsolhatja az alapértelmezett használatát és visszatérhet a HTTP-hez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról