Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 14. 11:49

32 gigabájtos microSD kártyát mutatott be a Samsung

A Samsung új flash háttértárakat jelentett be mobil eszközökhöz, egy 64 gigabájtos moviNAND tárat, valamint egy 32 gigabájtos microSD memóriakártyát. Mindkét eszköben a vállalat vadonatúj, 30 nanométeres MLC flash chipjei találhatók.

A mobil eszközökben is egyre nagyobb háttértárra van szükség, amelyet leginkább az egyre terjedő multimédiás felhasználás indokol. A felhasználók előszeretettel használják telefonjaikat zenelejátszóként, sok készülék tud videókat lejátszani, de a telepíthető alkalmazások (pl. navigáció) és a beépített, néha 10 megapixeles vagy annál nagyobb felbontású kamerákkal készített fotók is sok helyet igényelnek. Emellett a digitális fényképek fejlődése, a HD-felvételre képes modellek terjedése is erősíti a mind nagyobb kapacitású memóriakártyák iránti igényt..


A Samsung két új eszközt dobott piacra mobil eszközök számára. Az egyik egy 32 gigabájtos microSD memóriakártya, a másik pedig egy 64 gigabájtos moviNAND memóriakártya, utóbbi a Samsung saját, de szabványos formátuma, de a koreai cég mellett számos gyártó használja mobil eszközeiben. A moviNAND kártyák is rendelkeznek saját vezérlővel, a piacon elterjedt memóriakártyákhoz képest a legnagyobb különbséget az adja, hogy a moviNAND-ot készülékeken belüli használtra fejlesztették ki, vagyis nem cserélhetők. A Samsung 4, 8, 16, 32 és immár 64 gigabájtos kivitelben kínál moviNAND kártyákat, amelyek lényegében beépített MMC kártyák.

A most bemutatott flash memóriás háttértárak közös jellemzője, hogy a Samsung által gyártott, 30 nanométeres csíkszélességű, 32 gigabites MLC flash chipekre épülnek. A 64 gigabájtos moviNAND-ban 16 darab chip található, a memóriakártyában pedig 8. A helyszűke miatt a flash chipeket nem lehet egymás mellett elhelyezni, a Samsung válasza erre a kihívásra a stackelés, vagyis a lapkákat egymás tetejére építik, egy speciális tokozásba. A Samsung szerint 32 gigabites chipjei nem csak nagy kapacitásúak, hanem gyorsak is, a 32 gigabájtos microSD kártyát a jelenlegi legnagyobb teljesítményűnek mondja a cég.

A 64 gigabájtos moviNAND tárat már december óta sorozatban gyártja a Samsung, a 32 gigabájtos microSD kártyát pedig februárban kezdik tömegtermelni. A félvezetőiparra szakosodott iSuppli piacelemző cég előrejelzése szerint 2010 és 2013 közözz a 32 gigabájtos vagy ennél nagyobb flash háttértárak piaca majdnem hússzorosára fog növekedni. A flash memóriachipek legnagyobb gyártója a Samsung.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról