Szerző: Tóthfalusi Géza

2010. január 14. 10:32

Toshiba Satellite T130: dögös CULV

Valahogy a legtöbb olyan noteszgép, amit könnyen hordozhatónak, ugyanakkor komoly munkára is alkalmasnak terveztek, 13,3”-es kijelzővel rendelkezik. Ez az a méret, ahol már nem kell túl közel hajolni a kijelzőhöz hogy lássuk, a felbontás is elég nagy hogy ne kelljen állandóan görgetni, elég kényelmes lehet a billentyűzet, de a gép mégis elfér egy kézitáskában is.

A Toshiba olcsóbb és leginkább magánfelhasználóknak szánt Satellite szériájának hordozhatóságra kihegyezett családjába tartozik a T130-as modell. Képernyőjének mérete 13,3”, ezzel még elég kicsi a jó hordozhatósághoz, de nem túl kicsi ahhoz, hogy kényelmesen használjuk. Nem véletlen, hogy az Intel becslése szerint éppen ebben a méretkategóriában várható a legnagyobb növekedés. A T130 belsejében az egyre népszerűbb Intel CULV platform alkatrészeit találjuk, ez gondoskodik arról, hogy ne csak a netbookoktól megszokott korlátozott teljesítmény álljon rendelkezésünkre, ha komolyabb feladatunk akad.

Fényes külső

Első ránézésre nem tűnik olcsó gépnek a T130. A most kipróbált modell fényes, enyhén mintás fekete burkolatot kapott, ami sajnos csak tisztán néz ki jól, viszont sebesen zsírosodik (A gép pirosban és fehérben is létezik). A készülék alja a megszokott mattfekete műanyagból készült, ezt az elülső részén egy ujjnyi részen külön érdesítették is. Ha ezt azért csinálták, hogy könnyebben tudjuk kivenni a táskából, akkor jól tették, mert tényleg sokat segít ebben. Bővíteni a gépet nem lesz nehéz, két külön ajtó van az alján, amelyeket felnyitva elérhetjük a fontosabb alkatrészeket. A 61 Wh-ás kapacitású akkumulátor elég masszív, de illik a gép vonalai közé, csak lefelé lóg ki egy egész kicsit, de a Toshiba úgy oldotta meg a formatervet, hogy ez sem zavaró.

\"\"

Kinyitva a T130-at már láthatóvá válik, hogy nem egy felsőkategóriás gépről van szó – elsősorban a zsanérokon látszik ez, amelyek elég vékonyak. Remélhetőleg nem lazulnak ki pár év alatt, mert ezeknek a feladata a készülék csukva tartása. Ennek megfelelően a kijelző közé könnyen becsúszhat pár összetűzött papírlap, és megkarcolhatja a képernyőt, erre pakoláskor érdemes figyelni. A kijelző sajnos fényes, eléggé tükröződik is.

A csuklótámasz és a billentyűzetet körülvevő keret a monitor fedeléhez hasonló burkolatot kapott, a multitouchos tapipad sem igazán különül el optikailag ettől, de kicsit érdesítették és be is mélyítették, így ujjunkkal érezzük határait. A T130 élén körbefutó ezüstszínű csík szépen összefogja a gépet, elől, a tapipad alatt pedig szépen kiszélesedik, körbefogva az üzemállapotot jelző LED-eket. Ugyanilyen színűek a tapipad gombjai is – vagyis inkább gombja, mert csak egy van, ezt lehet jobbra vagy balra billenteni.

A billentyűzet a 13,3”-as kijelzőnek is köszönhetően jobb, mint bármelyik netbooké, hiába, van hely elhelyezni az egyes gombokat. Kiosztása megszokható, és még a fordított T alakban elhelyezett kurzormozgató-gombok is rendes helyre kerültek, nincsenek bezsúfolva például a Page Up és PageDown közé. Az egyes billentyűk mérete is egész nagy, de közel vannak egymáshoz, szinte semmi távolság sincs közöttük, így könnyű félreütni. A funkcióbillentyűk sora kicsit keskenyebb és el is különül a többitől, a Toshibától megszokott módon mindegyikre került valami extra funkció is, ezekről, ha lenyomjuk az Fn gombot, a képernyő felső részén megjelenő overlay is tudósít bennünket.

\"\"

Belső felépítés

A Satellite T130-10G központi egysége egy Intel Core 2 Duo SU4100 processzor, hozzá 4 gigabájt memória és 320 gigabájtos merevlemez tartozik. Szerencsére a Toshiba odafigyelt arra is, hogy ne csak fizikailag legyen az a 4 gigabájt RAM a gépben, hanem használni is lehessen, így 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszert telepített a gépre. A kijelző 13,3”-es, LED-es, felbontása az ebben a kategóriában már szabvánnyá váló 1366x768 pixel, ennek meghajtásáról pedig a lapkakészletbe integrált GMA 4500M HD gondoskodik.

Komolyabb játékra ennek megfelelően kevéssé alkalmas a T130, de a 2-3 éves programok szépen futnak rajta. Az Intel felmérése szerint egyébként a felhasználók nagy része amúgy sem a legújabb grafikus processzorokat kihasználó szoftverekkel játszik, hanem a különféle egyszerűbb, közösségi oldalon elérhető játékokkal (mint amilyen a FarmVille is), őket aligha fogja zavarni a GMA 4500M HD gyenge 3D-s teljesítménye – annak viszont örülni fognak, hogy a GPU hardveres támogatással rendelkezik a HD-videók lejátszásához. Ennek következtében megfelelő lejátszóval komolyabb processzorterhelés nélkül játszhatunk le akár 1080p-s filmeket anélkül, hogy ez túlzottan növelné az energiafogyasztást. A T130 hűtőrendszere nem hangos, nem fogja zavarni a filmnézést, csak teljes terhelésen zúg zavaróan.

Annak ellenére, hogy nem különösebben apró gépről van szó, a csatlakozási lehetőségek nem a legjobbak: kapunk 3 USB portot, amelyek közül a bal oldali a notebook kikapcsolt állapotában is áram alatt van, tehát rajta keresztül tölthetünk MP3-lejátszót, mobiltelefont, vagy bármi olyan eszközt, ami USB-portról kaphat áramot. Ezek mellett található egy D-Sub kimenet, Ethernet-port, analóg hangcsatlakozók és egy HDMI-port – ez utóbbival legalább kihasználhatjuk a 1080p-s filmek lejátszási lehetőségét.

\"\"

Takarékos működés

A mért energiafogyasztási adatok nagyon kedvezően alakultak: egyszerű internetezés közben 9-10 wattnál nem fogyasztott többet a gép, kikapcsolt vezeték nélküli adapterrel, és leállított merevlemezzel (ami nagyjából megfelel annak, amit akkor kapunk, ha egy e-könyvet vagy más szövege olvasunk rajta) pedig 7,2-8 wattot mérhettünk, míg a teljes terhelés mellett 20-22 watt között ingadozott a fogyasztás. A mellékelt programok között megtalálható Toshiba eco Utility segítségével Eco üzemmódba kapcsolva a gépet 7 wattra csökkent az átlagos fogyasztás – ez a kis segédprogram egyrészt kikapcsolja a nem használt fogyasztókat és csökkenti a háttérvilágítás fényerejét is, a megtakarításról pedig szép grafikus formában tudósít bennünket. Ha kiszámoljuk az akku kapacitásából és a fogyasztásból a várható üzemidőt, azt kapjuk, hogy akár a 6-8 órás munka sem elképzelhetetlen.

\"\"

Egy márkás noteszgépgyártó természetesen mindig telepít kiegészítőket is a számítógépekre (kivéve az operációs rendszer nélküli alapmodellekre). Így tett a Toshiba is, az eco segédprogramot már említettük, és nem hiányoznak a már évek óta az alapfelszereltség részét képező ConfigFree és a mozgásérzékelőt használó merevlemez-védő program sem. Jópofa, a Windows 7-tel együtt megjelent Toshiba segédprogram a ReelTime, ami a Legutóbbi dokumentumok menühöz hasonlóan működik, de kis előnézeti képekkel mutatja meg az utóbbi időben megnyitott képeket, videókat és dokumentumokat. A divatnak megfelelően az egyszerű felhasználói azonosítást megoldhatjuk a webkamerával működő arcfelismerő rendszerrel is, és megkapjuk a McAfee Internet Security Suite-ot is.

Összefoglalás

A nálunk járt Toshiba T130-változat, a 10G a boltokban 190 ezer forintért vásárolható meg – vajon sok ez, vagy kevés? Ha a netbookokkal hasonlítjuk össze, akkor mindenképpen drága, és a CULV platformos versenytársak között is találhatunk olcsóbbat hasonló konfigurációval. Ennek ellenére nem feltétlenül rossz vétel a T130, külalakja és kivitele ugyanis nagyon jó, és egy ingyenes netes regisztrációval kétéves nemzetközi garanciát is kapunk rá. Üzleti gépnek viszont nem ajánlanánk – nem azért, mintha lassú lenne, de burkolata könnyen karcolódik, az állandó hurcolás biztos, hogy gyorsan meglátszana rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról