Szerző: Bizó Dániel

2010. január 13. 17:30

Intel: az AMD sem tartotta magát versenyképesnek

Az Intel hivatalosan is válaszolt az Egyesült Államok Kereskedelmi Bizottsága (FTC) által decemberben emelt vádakra. A vállalat a tőle már megszokottnak mondható kemény hangvételben, számokkal és idézetekkel cáfolta tételesen a vád alapjait.

Számokkal a vélemény ellen

Az FTC által benyújtott vádak nem hoznak sok újat, igaz, az általa lefedett terület szélesebb, mint a korábbi perek során, mint például az európai vizsgálaté, így belevonja a grafikus chipeket, valamint a compilereket is. Az FTC ugyanúgy erőfölénnyel való visszaéléssel és versenykorlátozó magatartással vádolta meg az Intelt, ami szerinte magasabb árakat, ezen keresztül kisebb piacot, valamint csökkenő innovációt eredményez az iparág számára. A legfőbb eszköz ehhez az FTC szerint a már sokat tárgyalt pénz-visszatérítéses kedvezményrendszer, a fenyegetések és vesztegetések, a compilerekkel és benchmarkokkal történő trükközések állnak.

Válaszában az Intel alapjaiban támadja a vádat. Amint azt a cég citálja, hivatalos statisztikák szerint a mikroprocesszorok \"minőséghez igazított\" (azaz a teljesítményre és funkcionalitásra) normalizált ára a vizsgált tízéves (1999-2008) időszakban évente átlagosan 42 százalékkal csökkentek, ami meghalad bármilyen más termékkategóriáét. Ezen időszakban a kibocsátás, vagyis a piac 136 millióról 325 millió darabra bővült.

Ami az innovációt érinti, az Intel szerint nem tartható az álláspont, hogy csökkent a fejlesztések üteme, főleg azért nem, mivel az Intel az 1999-es 3,1 milliárdról 2008-ra 5,7 milliárdra növelte éves kutatás-fejlesztési kiadásait, miközben az AMD 636 millióról 1,8 milliárdra. Az Intel ezenkívül számos innovációt említ mindkét cég részéről, amelyek ezen időszak alatt születtek, köztük a többmagos felépítést, csökkentő energiafogyasztást, a mobil platformok megjelenését, az AMD részéről pedig különösen a 64 bites x86-kiterjesztést és új, pont-pont összeköttetésű rendszerarchitektúrákat. Az Intel szerint ezek a tendenciák a grafikus chipekre is vonatkoznak, rámutatva például arra, hogy az NVIDIA éves kutatás-fejlesztési büdzséje tíz év alatt közel hússzorosára ugrott.

Ki a versenyképtelen

A vádak szerint az Intel főként akkor operált tisztességtelen eszközökkel, mikor termékei alsóbbrendűek voltak az AMD-vel szemben. Az Intel szerint ez ebben a formában egyszerűen nem igaz, termékei nemcsak versenyképesek, de műszakilag vezetők is. A bizonyítékgyűjtés során az AMD egyik belső levelezésében Henri Richard, azóta elköszönt marketingvezér például azt írja 2004-ben, hogy \"személy szerint sosem vennék AMD-t személyi számítógépbe, ha nem itt dolgoznék\". Richard szavai szerint az AMD értékesítési stratégiája az Intel platformos megközelítéséhez képest \"szánalmas\", különösen a vállalati szegmensben.

Az Intel továbbra is állítja, hogy AMD viszonylagos sikertelensége sokkal inkább a cég saját stratégiai döntéseinek, valamint a menedzsment hibáinak eredménye, és nem az Intel állítólagos visszaélései magyarázzák. Ilyen stratégiai döntés a mobil szegmens tudatos háttérbe szorítása a szerverekkel szemben, amit az Intel beadványa alapján maga az AMD igazgatótanácsának elnöke is elismert, aki vélhetően Hector Ruiz lehetett.

Az AMD azonban láthatóan elszámította magát, hogy milyen gyorsan és mekkorára fog nőni a mobilszegmens, és versenyképességi hátrányát azóta sem tudta ledolgozni, így az Intel lényegében szabadon kaszálja a notebookpiacot, az eladott mobil processzorok 90 százalékát, a bevételeknek 95 százalékát szerzi meg. Az AMD gyakorlatilag nem bír jelenléttel az ultrahordozható gépek terén, amely a netbookoknak köszönhetően a leggyorsabban növekvő szegmens volt az elmúlt két évben.

Az Intel korábban is többször hangoztatta már, hogy mikor az AMD jó termékekkel rendelkezett, akkor piacrészesedést szerzett - ezt alátámasztják a korábbi piackutatási adatok, és az AMD saját közlései is. Ilyen időszak például a 2005-2006, mikor az Intel átmenetileg kifulladt az aktuális mikroarchitektúrájával, a Prescottal, az AMD részesedése pedig folyamatosan emelkedett, és rövid időre elérte a 25 százalékot is.

Az Intel szerint az FTC lényegében a verseny nevében akarja korlátozni az Intel versenyzési eszközeit, megkötve a kezét árazásban, marketingben, üzleti taktikákban (termékcsomagok, Intel-specifikus szoftver és compiler-optimalizációk), csakhogy a riválisoknak kedvezzen. Igaz, az FTC eljárása nagyban hasonlatos a megközelítéshez, amelyet Brüsszel és Tokió is alkalmazott az Intel ellen, és amely miatt tavaly 1 milliárd eurós büntetést is kapott az Európai Bizottságtól -  a vállalat korántsem lehet nyugodt az ügy kimenetelével kapcsolatban.

Az Intel az európai döntést bíróság elé vitte, amelynek első meghallgatása az idei évre esedékes. Az FTC olyan Az Intel válasza elolvasható itt, az FTC által emelt vádak pedig itt.

Fegyverszünet

Az FTC annak ellenére emelt vádat az Intel ellen, hogy a vállalat tavaly novemberben sikeresen megállapodott az AMD-vel. Ennek értelmében 5 éven át mindkét vállalat felhasználhatja a másik szabadalmait is, valamint az Intel felhagy bármiféle licencvitával, amelyet az AMD és a Globalfoundries kapcsán indított az x86 processzorok gyártási licencének kérdésében. Ezen túlmenően az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, valamint bizonyos nem részletezett üzleti gyakorlatokhoz tartja magát.

Cserébe az AMD beszüntet minden polgári peres keresetet, melyek az Egyesült Államokban és Japánban folytak, és világszerte visszavonja hivatalos panaszait is a különféle versenyhatóságoknál. Az AMD ezzel másfélszeresére, nagyjából 3,8 milliárd dollárra duzzasztja likvid állományát, ami nagyfokú biztonságot ad számára, hogy agresszív kutatás-fejlesztéseket finanszírozzon. Az AMD tegnap tartotta meg éves elemzői konferenciáját, melyen termékterveiről beszélt. A cég 2011-re két új processzor mikroarchitektúrával is készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról