:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 13. 10:25

Gyorsult a Sun belépő szintű üzleti kritikus szervere

Gyorsabb processzor és memória került a Sun SPARC Enterprise szervercsalád belépőszintű modelljébe, az M3000-be. A vállalat akár 23 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér.

Gyorsult a Sun Microsystems belépőszinű üzleti kritikus szervere, a SPARC Enterprise M3000, amelyet mostantól 2,75 GHz-es processzorral és DDR2-667 memóriamodulokkal szállítanak.

A SPARC Enterprise M3000 a Sun belépő szinű üzleti kritikus szervere, a 2U magas gépben egyetlen processzor található mindössze, a mostani bejelentés után azonban 2,52 helyett 2,75 GHz-es négymagos Fujitsu SPARC64 VII chippel szállítják. A SPARC64 VII processzort 65 nanométeres csíkszélességgel gyártja a Fujitsu, a lapka magonként két utasításszál párhuzamos kezelésére képes, így összesen 8 threadet futtat, az M3000-be kerülő 2,75 GHz-es változat 5 megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. A szerverbe a korábbi  DDR2-533 helyett már DDR2-667 memóriamodulokat szerel a Sun, amelyek órajele maximális kiépítés, azaz 64 gigabájtos kapacitás esetén 612 MHz-re korlátozott.

A gép említésre méltó jellemzői közé tartozik a négy darab gigabites Ethernet-port, a négy alacsony profilú PCI Express bővítőhely, a négy beépíthető SAS merevlemez, illetve a belső DVD-meghajtó. A szervert természetesen előre telepített Solaris 10 operációs rendszerrel szállítja a Sun. A vállalat elsősorban olyan üzleti kritikus alkalmazások alá ajánlja a SPARC Enterprise M3000-et mint az adatbázisok, adattárházak, CRM vagy üzleti intelligencia, de a cég szerint a 8 thread támogatásának, a nagy memóriakapacitásnak és a Solaris virtualizációs képességeinek köszönhetően konszolidációs platformként is megállja a helyét. Magyarországon a szerver listaára 3,7 millió forint.

\"\"

A SPARC jövője

A SPARC szerverek jövője meglehetősen homályos, de ennek kivételesen nem az Oracle-Sun összeolvadás az oka. Amint az ismert, a Sun 2004-ben együttműködési megállapodást kötött a Fujitsuval a szerverek közös fejlesztéséről, ennek az erőfeszítésnek az eredménye a SPARC Enterprise M-sorozat, amely már nem a Sun saját UltraSPARC, hanem a Fujitsu SPARC64 chipjere épül. A gépeket, amelyeket egyébként részben Magyarországon szerelnek össze, mindkét vállalat forgalmazza, saját neve alatt.

A Sunnál az elmúlt évek alatt gőzerővel folytak egy teljesen új processzor, a számos jövőbe mutató képességet felvonultató Rock fejlesztési munkálatai, azonban a legyártott tesztpéldányok nem hozták azokat az eredményeket a valódi kódok alatt, amelyeket a mérnökök a szimulációk alapján reméltek. A Sun így végül törölte a korát megelőző Rock projektet, a chip főtervezője, Marc Tremblay pedig el is hagyta a vállalathoz, és a Microsofthoz igazolt.

A Sunnak tehát teljes egészében a Fujitsu fejlesztéseire kell támaszkodnia a high-end szerverprocesszorok terén, azonban a SPARC64 termékterveiről elég kevés információ áll rendelkezésre jelenleg. A most futó SPARC64 VII után a 45 nanométeres SPARC64 VIIIfx következik majd, amely egy nyolcmagos szörnyeteg, de ezt elsősorban mérnöki-tudományos rendszerekbe szánja a Fujitsu. Úgy tudni, a stratégiai együttműködési megállapodás ellenére a japánok még a Sunnal is elég kevés információt osztanak a processzorok fejlesztési ütemtervéről.

\"\"

A Sun a Rock-fiaskó után az erőforrások átcsoportosításával, a Niagara-család fejlesztéseinek felgyorsításával próbál versenyképes maradni a RISC-világban. A cég vissza kíván térni a klasszikus recepthez, és a korábbi UltraSPARC II/III/IV konzervatívabb fejlesztési megközelítését porolja le, és ennek szellemében viszi tovább a Niagara ágát. Az elképzelések szerint egy közös processzortechnológiai fejlesztési mederből több derivatív termékvonal ágazik majd le. A cél az, hogy a célpiacon futtatott kódok igényeit szem előtt tartva hozzák létre a végleges chipeket, így például lehet kevesebb de erősebb maggal rendelkező (skálázódó nagygépek), vagy sok de gyenge magos processzorokat (jelenlegi Niagara) is alkotni egy viszonylag hatékony, moduláris megközelítéssel, mely áramköri építőelemek, megoldások egy közös készletén alapulna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.