Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 7. 11:30

Áttetsző kijelzős noteszgéppel kérkedik a Samsung

A Sony Ericsson Xperia Pureness is elég vad elképzelésnek tűnt az áttetsző kijelzőjével, de a Samsungnak sikerült erre is rátromfolnia. Az idei CES első igazán megdöbbentő darabja egy koncepció notebook, melynek OLED kijelzője áttetsző.

A jövőben talán a háttérkép fogalma megváltozhat, s leginkább úgy cserélheti le a most bemutatott noteszgép felhasználója az ikonok mögötti vizuális elemet, hogy rendet rak az asztalán, vagy egyszerűen elfordítja a gépet.

A szerves fénykibocsátó diódákra (Organic LED) alapozó kijelzők vékonyabbak az LCD-knél, kevesebb energiát fogyasztanak, hiszen nem igényelnek háttérvilágítást, képük pedig sokkal-sokkal jobb minőségű, kontrasztosabb, színei teltebbek. A háttérvilágítás hiánya teszi lehetővé az áttetsző kijelzőt, ugyanis a kijelző mögött nem kell semminek lennie. A Samsung OLED panelja 40 százalékosan áttetsző.

A koncepció érdekes, bár messze nem tűnik elsőre praktikusnak: ki szeretné, hogy a vele szemben ülők is lássák, hogy mi van a képernyőjén? A kijelzőn megjelenő kép ugyanis látszik a hátsó oldalról is, az áttetsző műanyag borítás alig ront a kép minőségén.

A Samsung gépén a kijelző kávája is áttetsző műanyagból készült, így messziről akár úgy is tűnhet, hogy a számítógép képe a levegőben lóg. Ha a noteszgépeknél ez nem is valószínű, hogy elterjed, de más apróbb kütyüknél, médialejátszóknál, közösségi terekben elhelyezhető eszközökön piacképes lehet. További technikai részleteket, konkrét modell terveket és évszámokat egyelőre nem árult el a Samsung, jelenleg az egyetlen látványos bemutatót is az Engadget által készített videó jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról