:

Szerző: Bizó Dániel

2010. január 5. 11:05

Küszöbön az Apple tablet PC-je

Tavaly március óta lehet tudni, hogy az Apple egy érintőképernyős notebookon dolgozik, a várható megjelenés közeledtével azonban a technológiai média izgalma a tetőfokára hágott. A várakozások szerint az Apple hamarosan bejelent, majd forgalomba hoz egy tablet PC-t.

Régóta tudni lehet

Az Apple egy érintőképernyős számítógépet tervez piacra dobni, ami a jelenleg uralkodó elképzelések szerint egy slate tablet, vagyis billentyűzet nélküli PC. A fejlesztésekre már 2009 elején fény derült, mikor néhány héten belül több forrás is megerősítette, hogy az Apple egy minden korábbi számítógépénél kisebb PC-n, egy 10 hüvelykes multimédiás netbookon dolgozik, mely érintőképernyővel fog rendelkezni. Egészen a közelmúltig nem volt információ arról, hogy milyen kivitelben fogja megvalósítani az érintőképernyős netbookot az Apple, elképzelhető lett volna konvertálható vagy hibrid, a billentyűzet és kijelző szétválasztását lehetővé tévő design is.

Az időzítéssel kapcsolatosan korábbi spekulációk túlságosan optimistának bizonyultak. Mivel kínai források szerint a tajvani Wintek már a harmadik negyedévre szállította volna a paneleket, ezért a tavaly nyári Worldwide Developers Conference idejére lehetett számítani a termék bejelentésére, hogy az iskolakezdési, de legkésőbb az ünnepi szezonra már rendelhető legyen. A nyár majd az ősz azonban csendben telt, így nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple tablet megjelenésének ideje 2010.

A Digitimes egyes tajvani forrásai szerint a késlekedést az magyarázza részben, hogy panelt védő üvegburkolatot túl sérülékenynek találta az Apple, így változtatni kellett rajta. A tabletet a Foxconn gyártja majd, és az Innolux szállítja be a paneleket, míg az eredeti befutó Wintek tartalékos marad. A Foxconn az Apple egyik legnagyobb beszállítója, többek közt a MacBookokat is gyártja a kínai Sencsenben (Shenzhen) található, 200 ezer embert foglalkoztató gyártói bázisán.

Heteken belül

A Wall Street Journal a vállalathoz közel álló forrásai szerint az Apple még januárban bejelenti a tabletet, és márciusban kezdi meg annak szállításait, ugyanakkor a cég még nem rögzítette az értékesítés megkezdésének pontos dátumát. A Financial Times feltárta, hogy a cég január 25-27 közt lefoglalt egy rendezvényközpontot San Franciscóban, így ekkorra várható a bejelentés. A Journal most ismért megerősítette, hogy egy 10-11 hüvelykes kijelzővel szerelt gépről van szó, és hogy betegségét követően Steve Jobs elnök-vezérigazgató elsődlegesen ezen dolgozik.

A napokban kezdődő Las Vegas-i CES-t elárasztják majd a különféle, a különféle ARM és az Intel Atom platformra épülők, melyek leginkább Linux-alapú operációs rendszereket futtatnak majd, és többek közt az alacsony árat célozzák meg. A Freescale például egy 200 dolláros referenciadesignt mutat majd be, amely 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Kérdéses, hogy ilyen zsúfolttá váló mezőnyben az Apple hogyan fog kitűnni.

A Journal forrásai azonban állítják, hogy nem egy újabb tabletről van mindössze szó, az Apple egy új termékkategóriát akar teremteni - vagy legalábbis forradalmasítani egy meglévőt, ahogyan például tette a hordozható audiolejátszókkal. Ezen források alapján a tablet fókusza a multimédiás szolgáltatások lesznek, filmek, televíziós műsorok, játékok, e-könyvek és újságok, a web böngészése. Ez alapján az Apple vélhetően egy integrált modellt akar bevezetni, kibővítve meglévő tartalomterjesztési rendszerét, mely az iTunes-ra épül. Az Apple vélhetően hatalmas energiát ölt a felhasználói felületek és vezérlés csiszolásába is. A cég papírjai mindenesetre történelmi rekordot döntöttek a hírek hatására, és a tőzsdén kívüli kereskedésben már 215 dolláron állnak -  kapitalizációja 193 milliárd dollár, ami magasabb, mint például az IBM-é.

Az Amazon Kindle példáját követve elképzelhető, hogy az eszköz beépített 3G-modemmel és akár előfizetéssel érkezik, melynek költségeit az Apple a felhasználók által tőle vásárolt tartalmakon realizált nyereségből finanszírozná. Az Amazon világszerte megállapodott mobilszolgáltatókkal, hogy a felhasználó részéről külön előfizetés nélkül engedjék fel hálózatukra a Kindle elektronikus könyvolvasókat, amiért cserébe a kereskedő természetesen fizet az adathálózat használatának díjáért. A felhasználók így a 3G-lefedettségi területen belül bárhol, bármikor azonnal hozzáférhetnek az Amazon hatalmas e-book áruházához, és azonnal megvásárolhatják a jelenleg elérhető 380 ezer e-book bármelyikét.

Talán a multimédiás tabletre történő felkészülés részeként, az Apple decemberben elhappolta a Google elől a LaLa zenei streaming szolgáltatást. Meg nem erősített információk szerint az Apple számos tévétársasággal is tárgyalt annak érdekében, hogy újabb műsorokkal erősítse meg az iTunes kínálatát. Elemzők szerint a legnagyobb kihívás az lesz az Apple számára, hogy meggyőzze a vásárlókat egy újabb termék használatáról, mely a jelek szerint nem helyettesíti, hanem kiegészíti az okostelefont és a notebookot. Az ár a várakozások szerint 1000 dollár alatt marad.

Az információk azonban némileg ellentmondásosak. A Digitimes novemberben leközölt értesülése szerint az Apple két külön tabletet is piacra dob, méghozzá egy normál 10,6 hüvelykes modell mellett az év második felére időzít egy 9,7 hüvelykes, OLED kijelzős változatot is, melyet az LG Dispalys fog szállítani a két cég közti 500 millió dolláros keretszerződés részeként. Mivel az OLED előállítása a méretgazdaságosság hiánya és a magas selejthányad miatt rendkívül drága, ezért a várakozások szerint ez a modell, ha piacra kerül jövőre, akár a 2000 dollárt is elérheti a boltokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.