Szerző: Koi Tamás

2009. december 22. 16:17

Távozik a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke

Ma váratlan hirtelenséggel lemondott megbízatásáról Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

Pataki Dániel az NHH 2004-es megalapítása óta vett részt elnökként a magyarországi telekommunikációs szabályozó hatóság munkájában, előtte a Hírközlési Minisztérium hírközlésért felelős államtitkár-helyettese volt. Nevéhez fűződik többek közt a Nemzeti Hírközlési Hatóság működését szabályozó, a szervezet létrehozását előíró elektronikus hírközlési törvény (EHT) előkészítése.

Az NHH elnökét a hazai hírközlésszabályozás ikonikus alakjának lehetett tekinteni, elnökségi ideje alatt - részben az általa is aktívan formált európai távközlési szabályozás hatására - a magyar hírközlési piacon jelentősen bővült a szolgáltatáskínálat, miközben csökkentek az árak, és a piacszabályozás mellett a hatóság egyre nagyobb hangsúlyt helyezett a közvetlen fogyasztói tájékoztatásra.

A piaci és technológiai változások nyomán időszerűvé vált az európai hírközlés-szabályozás hatásainak értékelése, majd pedig a szabályozás rendszerének megújítása. Ebben a munkában az NHH és személyesen Pataki Dániel jelentős munkát vállalt. November végén az Európai Parlament nagy többséggel hagyta jóvá az EU új hírközlés-szabályozási keretrendszerét, mely a következő évtizedre meghatározza az európai hírközlés fejlődési irányait.

\"Rozgonyi
Rozgonyi Krisztina, Pataki (balra) lehetséges utódja

A közel hároméves európai jogalkotási folyamatban meghatározó szerepet játszottak azok a nemzetközi hírközlésszakmai szervezetek - az Európai Szabályozóhatóságok Csoportja - ERG, illetve a Rádió Spektrum-politikai Csoport - RSPG - melyek az elmúlt két évben magyar elnökséggel, Pataki Dániel vezetésével működtek.

Pataki éppen a fentiekkel, azaz az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve az ezekkel kapcsolatos személyes megbízatásainak sikeres befejezésével indokolta lemondását - négy évvel a megbízatásának lejárta előtt -, melyet Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. január 31-i hatállyal tudomásul vett. A miniszterelnök dönthet Pataki utódjáról is, ugyanakkor ha január végéig nem születik döntés, az elnöki jogkört az NHH jelenlegi alelnöke, Dr. Rozgonyi Krisztina gyakorolhatja majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról