Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 21. 09:47

Olcsóbb és kevesebbet fogyaszt az új Intel Atom

Az Intel bemutatta a netbookokba és legalsó árkategóriás asztali PC-kbe szánt Atom chipjének legújabb változatát. A Pine Trail kódnevű platform kisebb és kevesebbet fogyaszt mint elődje, így végeredményen kisebb, olcsóbb és hűvösebb gépek épülhetnek köré.

Az új Atom chip lelke továbbra is ugyanaz a processzormag mint korábban, azonban a Pineview esetében a memóriavezérlőt és a grafikus chipet is a processzorral közös tokba költöztette az Intel. A cél azonban nem a teljesítmény növelése volt elsősorban, az Intel továbbra is kínosan ügyel arra, hogy az Atom ne harapjon bele a drágább noteszek piacába. Az integráció elsődleges oka a helytakarékosság és ezen keresztül a költségek csökkentése.

A korábbi Atom platform még három chipből állt, a processzoron kívül a 945GSE északi hídból és az ICH7M I/O chipből, a Pine Trail platform azonban már csak két lapkát tartalmaz, mivel a north bridge és a grafikus vezérlő - elsőként az x86-os chipek történetében - a processzorral közös szilícumra került. Ennek előnye a kisebb helyigény, ami végeredményben azt jelenti, hogy az új Atomra még kisebb és olcsóbb gépek épülhetnek. Az Intel szerint a kétchipes kiépítés lehetővé teszi négyrétegű huzalozás alkalmazását az alaplapokon, szemben a korábbi hat réteggel. A kétchipes platformnak köszönhetően a fogyasztás is csökkent: a jelenleg futó háromchipes Atom platformhoz képest netbookok esetén 20 százalékos, desktopok esetén 50 százalékos csökkenésről beszél az Intel.

\"\"

A Pine Trail kezdetben háromféle verzióban lesz kapható. A netbookokba szánt N450 változat egymagos, 512 kilobájt L2 cachet-t tartalmaz, fogyasztása mindössze 5,5 watt. A nettopokba való D410 az N450-hez hasonlóan egymagos, fogyasztása 10 watt, a legerősebb D510 változat kétmagos, 1 megabájt L2 cache-sel rendelkezik és 13 wattot fogyaszt. Újdonság, hogy a korábbi kétmagos Atomokkal szemben a D510 nem multichip modul, azaz két lapka egy tokban, hanem fizikailag is egy lapka.

Mindhárom chip órajele 1,66 GHz, az N450 csak DDR2-667 memóriát támogat, a D-változatok 800 MHz-es memóriával is boldogulnak. További különbség az N- és D-verzió között, hogy előbbi legfeljebb 1440x1050 pixeles monitort támogat a VGA-kimeneten, utóbbiak 2048x1536 pixeles felbontást is. Maga a processzormag nem változott, továbbra is egy 45 nanométeres eljárással készülő, in-order, azaz sorrendi végrehajtású mag van a Pineview-ban, amely 32 kilobájt L1 utasítás- és 24 kilobájt adatcache-t tartalmaz.

\"\"

A Pineview-ba integrált GMA 3150 grafikus chipről nem sok részletet tett közzé az Intel: ez a GMA 3100 butított változata, amelyből a HD-videók hardveres gyorsítását eltávolították, csak   külső dekóderchippel képes HD-videókat gyorsítani.

Bár az új Atom platform ma elrajtolt, a ráépülő gépek csak januárban jelennek meg, alighanem a Las Vegas-i Consumer Electronics Show alkalmából. Az Intel szerint a különféle gyártók több mint 80 modellel jelentkeznek, ahogy az érdeklődés nem lankad ezek iránt az apró, könnyen hordozhazó, olcsó gépek iránt. Az idén várhatóan duplázódnak az eladások tavalyhoz képest és meghaladják a 30 millió darabot az ABI Research előrejelzése szerint, 2010-ben már 60 millióra, 2013-ra 160 millió darabra bővül a piac.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról